У Потсдамі відбулася неформальна зустріч глав і представників зовнішньополітичних відомств країн—учасниць ОБСЄ. Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтера Штайнмаєр запросив колег до Німеччини — країни, яка нині головує в цій організації, з надією повернути втрачену до неї довіру, відновити діалоги та переговори щодо спільних викликів у регіоні ОБСЄ та поліпшити співробітництво між країнами-членами.

 

Особлива увага надавалася залученню ОБСЄ до розв’язання криз і конфліктів, особливо в Україні, боротьбі з тероризмом. Хоч особливих надій на цю неформальну зустріч ніхто й не покладав, проте обговорити наболілі питання, порушити проблеми, які не вирішуються, в учасників можливість була. Навіть за умови відсутності американського, французького та російського міністрів закордонних справ, які могли б відповісти на чимало спірних питань.


Чи не найгарячішою темою обговорень була війна на Донбасі та спроба місії ОБСЄ вплинути на розвиток подій з тим, щоб припинити там кровопролиття. Але учасники зустрічі вже вкотре переконалися у безсиллі цієї організації, чиї співробітники — члени місії в Україні — постійно скаржаться на неможливість моніторингу на територіях, підконтрольних проросійським сепаратистам. А там, на їхнє переконання, перебувають заборонені Мінськими угодами важкі озброєння.


Тим часом «Комплекс заходів» із виконання Мінських домовленостей, ухвалений Контактною групою 12 лютого 2015 року, передбачає відведення артилерійських гармат калібрами понад 100 міліметрів на 50 кілометрів одна від одної. За дотриманням цієї умови мають стежити саме співробітники місії ОБСЄ.


Здатність ОБСЄ справитися з кризою на сході України стане показником її дієвості, зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який прокоментував підсумки зустрічі. «Україна, — сказав він, — це не просто лакмусовий папірець для ОБСЄ, це момент істини. Якщо з тим, що відбувається на Донбасі й навколо нього, ОБСЄ не просто справиться, а хоча б піде вперед, можна буде посилити спостережну місію. Якщо ми зможемо зробити озброєну місію ОБСЄ, то це буде крок уперед. Якщо ми не в змозі це зробити, то треба шукати інші інструменти».


Глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр на конференції закликав провести нові переговори з контролю над озброєнням, а також сприяти відновленню довіри між Сходом і Заходом, підірваної через російську анексію Криму. «Тут ніхто не будує ілюзій, а я — менше, ніж будь-хто. Із дня на день жодних успіхів не вдасться досягти, але можна спробувати знову запустити переговорний процес», — заявив Штайнмаєр.


За підсумками зустрічі не ухвалені конкретні рішення. Та й конференція проводилася передовсім для підготовки регулярного засідання Ради міністрів країн ОБСЄ, яка має відбутися наприкінці року в Гамбурзі. Саме тоді закінчується головування ФРН в ОБСЄ, а її замінить Австрія.

Берлін.