У четвер парламент Косово мав розглянути питання про демаркацію кордону з Чорногорією і ухвалити закон про це. Але члени косовського опозиційного руху «Самовизначення» по суті зірвали засідання, заблокувавши прохід до парламенту.


Як повідомив журналістам представник поліцейської влади Приштини Дауд Ноха, із 17 автобусів перед парламентом висадився десант прихильників проалбанського «Самовизначення» і влаштував масові заворушення на площі. Поліції довелося вжити заходів для локалізації протестувальників. У найбуйніших поліція вилучила різну вогнепальну й холодну зброю, пляшки із запальною сумішшю та каміння. Через загрозу безпеки на засідання парламенту вирішили не з’являтися депутати від сербської діаспори — без їх участі прийняття закону неможливе, оскільки для цього необхідно дві третини голосів народних обранців.


Голова парламенту Косово Кадрі Веселі заявив, що дії «Самовизначення» псують відносини Косово й США. Він закликав усіх парламентаріїв думати про майбутнє: «Усі мають залишатися спокійними й думати про майбутнє. Косово не повинно ставити під загрозу свої відносини з Європою та США», — прокоментував він те, що сталося.


Але косовські депутати відчувають сильний моральний тиск на них з боку Албанії. Напередодні в Тирані перед посольством Косово відбулися масові протести проти демаркації кордону із Чорногорією. Як повідомив албанський інформаційний портал «Lajmі. net», у протесті брали участь академіки, професори, університетські викладачі й представники громадських організацій. Обвинуватити цих людей в екстремізмі дуже складно, але вони тримали плакати з вимогами «Албанці повинні заволодівати землями на Балканах, а не роздавати її», «Закликаємо албанських творців політики утриматися від зради», «У нас немає земель для подарунків». Як заявили представники протестувальників приватному телеканалу «Top Channel», албанський уряд повинен втрутитися у ситуацію і не допустити передачу 820 гектарів нібито албанської землі Чорногорії. А державний телеканал RTSH (Radіo Televіzіonі Shqіptar) надав ефір протестувальнику-інтелектуалу з міста Пея Алі Даїчі, який заявив: «Угода, що стосується території Косово, це питання, які мають вирішувати й усі албанці, незалежно від того, де вони живуть». Члени «Албанської національної армії» (АНА) пішли ще далі й погрожують війною між албанцями та чорногорцями, якщо договір про демаркацію кордону між Чорногорією і Косово буде ратифіковано Приштиною.


Вочевидь за вказівкою певних сил Тирани члени руху косовської опозиції «Самовизначення» нещодавно встановили на спірній прикордонній лінії із Чорногорією прапор Великої Албанії і таблички «Республіка Косово» і «Ласкаво просимо». Цим вони хотіли продемонструвати, де знаходиться «справжній кордон». Чорногорська поліція, звісно, ліквідувала «маркування», але це не зняло напруги в Косово і Албанії.