Децентралізація стає заручником наростаючої хвилі популізму. На цьому наголосили учасники Координаційної наради щодо обговорення проектів міжнародної технічної допомоги для реформи децентралізації. Ініціаторами заходу виступили народні депутати Ганна Гопко, Остап Єднак та Марія Іонова. Участь у нараді, крім народних депутатів, взяли представники уряду, Національної ради реформ, громадських та міжнародних організацій, місцевих органів влади, експерти та науковці.

 

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко висловила жаль із приводу того, що зміни до Конституції у частині децентралізації так і не вдалося ухвалити у другому читанні. «Тому маємо розуміти, як виходити з цієї ситуації в законодавчому полі. До того ж існує певна конкуренція між різними асоціаціями, головами міських, районних рад у боротьбі за фінансування. Тож маємо подумати, як зробити так, аби ця боротьба не шкодила, а сприяла ефективній децентралізації»,— зауважила вона.


Окремо депутат наголосила, що процес створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у деяких випадках відбувається гармонійно, але є й приклади, коли таке об’єднання відбувається під тиском обласних держадміністрацій. «Тому такі речі також хотілося б проговорити», — додала депутат.


Марія Іонова (БПП) зауважила, що обранці й самі не задоволені результатами законодавчого забезпечення реформи з боку парламенту. Проте сподівається, що Верховна Рада зверне належну увагу на одну з надважливих реформ.


«П’ять законопроектів ініціює до ухвалення уряд, але є ще 11, опрацьовані спільно з урядом та громадськими організаціями. Тому це також буде пріоритет. Ми плануємо, що у вересні вони будуть прийняті», — сказала вона.
Водночас позафракційний Остап Єднак наголосив, що Україна не може дозволити собі проводити реформи наполовину. «Минув рік з часу ухвалення конституційних змін. Шкода, що ці зміни не ухвалені в цілому, адже залишився рудимент старої влади — державні адміністрації, які нині є чи не головним гальмом цієї реформи»,— зауважив обранець.


Про проблеми, з якими ОТГ стикаються в реальному житті, розповіли представники регіонів. Так, Сергій Романович з Вінниччини звернув увагу на недосконалість виборчого закону. Пропорційна основа, за його словами, може призвести до того, що той чи інший округ залишиться без свого представника в місцевій раді. Тому, на його думку, сільські, селищні та міські ОТГ мають обирати своїх депутатів за мажоритарною системою. Ще одна проблема — об’єднання громад із різних районів, у них не призначають вибори. Відсутній також механізм приєднання окремої громади до вже створеної ОТГ.


Як зауважив народний депутат Олександр Черненко (БПП), останні півроку парламент знизив законодавче забезпечення процесу децентралізації. «Ми непогано почали, ухвалили низку необхідних законів, потім почалися всі ці політичні питання довкола змін до Конституції. Нині у парламенті лежить низка законопроектів, які ми сподівалися ухвалити ще до канікул, але цього не сталося. Сьогодні ми бачимо, як децентралізація стає заручником наростаючої хвилі популізму у парламенті»,— наголосив він.