Старт нового навчального року в селі Підлозці, що у Млинівському районі на Рівненщині, збігся з відкриттям дошкільного навчального закладу "Сонечко". Колись приміщення дитсадка будувалося за кошти держбюджету за чорнобильською програмою упродовж двох років -- тут мали виховувати хлопчиків і дівчаток із родин, які переселилися з північних районів Рівненщини після аварії на ЧАЕС. Уже в 1996 році "Сонечко" справило новосілля, але на межі тисячоліть дошкільний заклад закрили.

 

Хтозна, скільки б часу дитсадок перебував у тіні людської байдужості, якби у 2006 році Підлозцівську сільську раду не очолив Микола КОСТЮКЕВИЧ. Саме він і взявся відроджувати дитсадок, тим паче, що потреба в ньому назріла, бо у селах 269 дітей.

 

Відроджували заклад поступово з 2008 року. За кошти гранту ПРООН/ЄС замінили вікна і двері, згодом зробили капітальний ремонт даху, у 2013-2014 роках змонтували електроопалення, а за останні два роки провели капітальний внутрішній ремонт приміщення та збудували електростанцію. Обійшлося все у два мільйони гривень: в тому числі -- один мільйон витрачено з бюджету Підлозцівської об'єднаної територіальної громади, 490 тисяч -- із обласного бюджету та інших джерел. А в останні дні біля "Сонечка" трудилося мало не все село. Толока дала змогу зекономити 50 тисяч бюджетних гривень.

 

Для хлопчиків і дівчаток тут створені умови, які можна назвати європейськими. Однак "Сонечко" вміщує лише 80 діток. Відтак місцева громада взялася за "реанімацію" дошкільної установи в селі Торговиця Млинівського району, яку запланували завершити до наступного 1-го вересня.

 

Віталій ТАРАСЮК.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України