Футбол. Євро-2017 (U-21). Кваліфікаційний раунд. Група 3. Північна Ірландія — Ісландія. 0:1. Шотландія — Македонія. 0:1.


Україна — Франція. 1:0. Гол: Вакулко, 90+3.


Україна: Підківка, Кірюханцев, Лук’янчук, Качараба, Матвієнко, Вакулко, Вачіберадзе (Мішньов, 87), Данченко (Кабаєв, 79), Гуцуляк, Швед (Циганков, 65), Бєсєдін. Тренер — Олександр Головко.


Франція: Дідільон, Ернандес, Кімпембе, Діоп, Гбамен, Бакайоко, Корне, Рабйо, Толіссо, Августін (Коко, 62), Алле (Крівеллі, 90+1). Тренер — П’єр Манковський.


Рефері — Мануель Шуттенгрубер (Австрія).


Київ. «Оболонь-Арена». 3 000 глядачів. 18 градусів.


1. Ісландія (7 матчів) — 15 очок; 2. Македонія (8) — 15; 3. Франція (8) — 14; 4. Шотландія (7) — 8; 5. Україна (7) — 7; 6. Північна Ірландія (7) — 1.


***


Цей матч турнірного значення для господарів не мав. Але є таке поняття, як престиж. Нашим дуже хотілося гідно зіграти проти дуже серйозного суперника, однієї з найсильніших молодіжних збірних у світі. На той момент — лідера групи.
Напередодні зустрічі наставник українців Олександр Головко подякував клубам за те, що надіслали до збірної гравців у доброму фізичному і психологічному стані. Також він поінформував, що почалася побудова нової команди. Тому до її складу вводитимуться виконавці молодші на рік-два. До речі, французька збірна в середньому була старшою за віком гравців від нашої на рік. Ще й за зростом помітно переважала.
Але українців усе це не знітило. Як і обіцяв їхній наставник, вони пішли вперед сміливо і завзято, намагаючись не поступатися в жодному протистоянні. Тому дуже приємно, що господарі в підсумку дістали в нагороду престижну звитягу!
Попри досить пізній час початку зустрічі (22:00), на трибунах «Оболонь-Арени» зібралася велика кількість уболівальників. Патріотично налаштовані, вони гаряче підтримували своїх футболістів. А їм за таких умов гралося дуже комфортно.
Аналізуючи поєдинок, можна стверджувати, що український колектив серйозно готувався саме до нього. Наші намагалися грати внизу, враховуючи високий зріст опонентів. І дуже багато рухалися. Чого явно не чекали суперники.
Перша серйозна загроза біля воріт гостей виникла в середині тайму. Данченко з лівого кута карного майданчика виконав штрафний удар. А Бєсєдін, перебуваючи під опікою кількох здоровенних французьких оборонців, зміг пробити небезпечно головою в правий кут воріт. Але забракло точності.
Після перерви гості активізувалися, немов згадали, що очки потрібні насамперед їм. Був момент, коли після розіграшу кутового м’яч, мов скажений, сновигав у нашому карному майданчику. Але Кірюханцев вибив його з лінії воріт. Як кажуть, Бог милував.
А розв’язка (дуже приємна для нас) сталася в компенсований час. Вакулко обіграв Діопа в центрі поля, пройшов уперед, прослизнув між Гбаменом і Рабйо, точно пробив — і м’яч вкотився в правий нижній кут. Перемога!


***


— Сьогодні, мабуть, найщасливіша людина на землі — це я, а найрадісніші футболісти — наші, — сказав журналістам Олександр Головко. — Ми добре розуміли, проти кого граємо. Тому хлопці вичавили з себе все до останнього. Наше завдання на ці матчі — взяти максимум очок. А щодо емоцій, то після поєдинку в роздягальні все було досить стримано та професіонально. Дай Бог, щоб такий настрій зберігся ще на кілька днів і така сама самовіддача у нашого колективу була і в зустрічі з шотландцями.


***


Отже, наступний поєдинок збірна України зіграє сьогодні також на «Оболонь-Арені» проти команди Шотландії. Початок зустрічі о 18:30.

 

Юрій Вакулко (в центрі) за мить вийде на ударну позицію.

 

Фото ФФУ.