— Децентралізація означає, що права, владу, гроші і відповідальність треба передати громадам, — наголосив Президент України Петро Порошенко під час свого виступу у Вінниці в суботу 3 вересня з нагоди відзначення 653-ї річниці з дня заснування міста.


— Це означає, що громада нарешті сама має вирішувати, як їй розвиватися, що будувати, як контролювати владу, яким чином нести відповідальність, — додав глава держави. — Ключова позиція — люди не повинні бачити проблеми, проблеми має вирішувати влада. За його словами, заради цього була запроваджена децентралізація.


Вітаючи вінничан з Днем міста на майдані Незалежності, Петро Порошенко згадував, яким воно було 15 років тому і яким стало нині. «Тепер уже ніхто не наважиться назвати місто провінційним», — зауважив Порошенко. Він назвав Вінницю європейською, туристичною та інноваційною столицею України. «Сьогодні до Вінниці їдуть не лише туристи, сюди їдуть вчитись — як відкривати Прозорий офіс, який перший був створений у Вінниці, коли не було досвіду, і ніхто не знав, як це робити; вчитись будувати котельні та трамваї; як переробляти побутові відходи. Вінницька влада продемонструвала, що вона є ефективна і вміє вирішувати проблеми. Тепер нам потрібно вирішувати проблеми по всій України. Для того ми і започаткували децентралізацію», — сказав глава держави.


Разом з Петром Порошенком урочисті заходи відкривав Прем’єр-міністр України, колишній міський голова Вінниці Володимир Гройсман. «Ми зберігаємо масштабну децентралізацію фінансів — це означає, що на місцях будуть кошти у наступному році. Ми за це будемо боротися», — заявив Володимир Гройсман, розповідаючи про пріоритети уряду, визначені у проекті Державного бюджету на 2017 рік. Він зазначив, що деякі українські «політикани» вже говорять, що треба більше грошей консолідувати в центрі, в Києві. «Я категорично проти, — наголосив Прем’єр-міністр. — Міста, села, селища, райони, області мають отримувати кошти напряму — не від комітетів парламенту, не від міністерств, а напряму: заробили гривню в бюджет — одразу ж розподілили. Тому децентралізація, хочу наголосити, для міст, сіл, селищ, районів, областей буде збережена».


Участь у святкових заходах взяли народні депутати України: Олексій Порошенко, Сергій Кудлаєнко, Геннадій Ткачук, Ірина Суслова, Андрій Тетерук, міський голова Дніпра Борис Філатов. Серед поважних гостей — посли Канади в Україні Роман Ващук, Швеції Мартін Гагстерьом, Румунії Крістіан Леон-Цуркану. Вінничани вітали делегації з міст-побратимів та міст-партнерів з польських Кельце та Лодзя і литовського Паневежиса, делегацію останнього очолював міський голова Ритіс Миколас Рачкаускас.


Вінниця.

 


На знімку: випущені в небо голуби символізували прагнення до мирного неба над Вінницею.


Фото надано автором.