У депутатів можуть бути різні політичні погляди, але не в питанні майбутнього держави

 

Відсьогодні стартує новий політичний сезон. Урядовці запевняють, що ситуація в країні залишатиметься стабільною, однак для цього ще потрібно ухвалити низку документів. Народні депутати і деякі політологи також прогнозують, що парламент продемонструє ефективність і єдність. Однак кадрові ініціативи окремих народних обранців все ж ставлять під сумнів позитивні прогнози. До того ж минула сесія більше запам’яталася бурхливими політичними пристрастями. Щоправда, Голова Верховної Ради Андрій Парубій неодноразово наголошував: законодавчий орган є дієздатним! Тож сподіватимемося, що перевиборів, які пророкували скептики, найближчим часом не буде. Врешті, яким виявиться новий політичний сезон, чи зміниться формат коаліції та з якими ініціативами виступатимуть законотворці — у коментарях обранців із різних фракцій, груп та комітетів.


Пріоритети:


— Бюджет-2017;
— вирішення конфлікту на сході країни;
— пакет законів щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом;
— пакет законів, необхідних для отримання безвізового режиму;
— законопроекти щодо децентралізації;
— кадрові зміни у Рахунковій палаті і ЦВК;
— удосконалення антикорупційного законодавства;
— спецконфіскації;
— соціальний захист громадян;
— обороноздатність.

 

Валерій ПАЦКАН, фракція Блок Петра Порошенка:

 


— Верховна Рада, насамперед, розглядатиме низку законів з пакета Міжнародного валютного фонду. Наступний етап — бюджетування на 2017 рік. Уряд уже працює над розробкою проекту Державного кошторису. Також на цій сесії парламент має розглянути кадрові питання Центральної виборчої комісії, Рахункової палати, щоб у подальшому ці органи працювали ефективно.
Крім того, будуть у порядку денному законопроекти щодо фінансування Збройних Сил України. А ще народні депутати планують винести на розгляд Верховної Ради законодавчі акти, які стосуються національних меншин і зміни до закону про трудових мігрантів. Мета — створити прийнятні умови переселенцям, котрі виїхали за кордон, для вкладення коштів у розвиток нашої економіки.
Не виключаю, що знову відбуватимуться певні блокування. Сподіваюся, під час цієї сесії в парламенті буде менше популізму, а більше конструктивізму. Думаю, що буде консолідація і розуміння з багатьох питань. Можливо, колеги із «Самопомочі» або інші продемократичні сили захочуть брати участь у розробці і голосуванні деяких проектів законів. Низку документів народні депутати із фракції «Самопоміч» готові підтримувати. Можливо, це їх спонукатиме прийняти рішення попрацювати в коаліції. Тому не виключаю можливого її переформатування в бік збільшення.


Ганна ГОПКО, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах:

 


— Разом із парламентським Комітетом з питань європейської інтеграції працюватимемо над отриманням Україною в жовтні безвізового режиму з Євросоюзом. Готувалися і співпрацювали з різними колегами щодо Саміту G20, який відбувся в Китаї. Крім того, 15 вересня плануємо провести захід, присвячений енергетичній дипломатії як частині захисту національної безпеки України. А ще готуватимемося до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, зокрема участі в засіданні Комітету з питань захисту прав людини ООН. На Генасамблею, швидше за все, поїде або Рефат Чубаров, або Мустафа Джемілєв, щоб порушити питання Криму.


Також планується низка ратифікацій угод, зокрема, щодо надання Україні кредитів від Європейського інвестиційного банку. Готується постанова про невизнання виборів, які Російська Федерація планує проводити в Криму. Адже не виключаю, що обрані депутати від Криму будуть направлені в ПА ОБСЄ від Росії.


До 125-річчя першої хвилі міграції в Канаду буде підписана Угода про військово-технічну співпрацю з Канадою. Потім відбудеться її ратифікація в парламенті. А ще Верховна Рада має ратифікувати Угоду про зону вільної торгівлі з Канадою.


У порядку денному має бути законопроект про Національну комісію, котра здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, а також деякі проекти, які стосуються децентралізації. Парламент має нарешті визначитися щодо Рахункової палати, оновити ЦВК. Дуже важливо, щоб ті політики, які розхитують ситуацію, очікуючи дочасних виборів, не заважали виконувати порядок денний.


Переформатування коаліції можливе, адже є фракції, які бажатимуть туди повернутися. Важливо мати дієздатний парламент, а не думати про зміни в коаліції. Дуже часто завдяки голосам позафракційних народних депутатів, представників різних груп відбувається результативне голосування. Тут має бути відповідальність кожного обранця.


Микола ВЕЛИЧКОВИЧ (фракція «Народний фронт»):

 


— Найважливіший законопроект на порядку денному «Народного фронту» стосується спецконфіскації коштів сім’ї Януковича і його поплічників. Його, ми вважаємо, треба приймати терміново, наша фракція на цьому вже давно наполягає. Бо арештовані кошти Януковича на рахунках у Ощадному банку можна використати на обороноздатність держави. А вони поки що бездіють.


Прогнози щодо плідності роботи Верховної Ради у цьому політичному сезоні? Фракція налаштована на конструктивну роботу. Ми готові приймати конче необхідні законопроекти і по соціальній сфері, і по економіці, і по обороноздатності країни, по питаннях соціального захисту громадян. Усі ми розуміємо, що політичні популісти намагатимуться завадити нам виконувати свою роботу, але ми закликатимемо всіх своїх колег працювати на благо України і пам’ятати про те, що тільки плідна робота додаватиме їм рейтингів.


А щодо роботи у комітеті (М. Величкович — перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. — Авт.), то у нас на розгляді є низка законопроектів, які стосуються і соціального захисту дітей-сиріт, і норм дитячого піклування, ті, які стосуються розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації, потрібно покращувати законодавство щодо розвитку туризму, бо туризм — це та галузь економіки, яка може сприяти збільшенню обігових коштів і дає змогу українцям побачити світ, а іноземцям — пізнати Україну.


Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:

 


— Для мене найважливішими, звісно, будуть закони, які й далі руйнуватимуть корупцію. Закон про створення спеціального антикорупційного суду, куди на правах присяжних ми пропонуємо запросити суддів з Європи та США. Нові незалежні судді мають винести вироки топ-корупціонерам, до яких почало підбиратися Антикорупційне бюро. Також важливими антикорупційними рішеннями вважаю заборону політичної реклами на виборах і перехід до обрання депутатів за відкритими списками партій. Корупція в Україні починається з політики. Тож її важливо нищити насамперед тут. Без можливостей вкладати сотні мільйонів у рекламу потрібних їм кандидатів, без можливості «засівати» округи у олігархів не вийде далі зберігати підконтрольну їм більшість в Раді та Президента — такого ж олігарха, як вони. А ось шанси обрати на найвищі посади справжніх представників суспільства, навпаки, виростуть. Тому боротимуся за прийняття таких законів. Розумію, це буде вкрай важко. Втім, усі ці рішення «Самопоміч», принаймні, підтримає.


Віктор БАЛОГА (позафракційний): 

 


— Маю надію з початком сесії побачити стійку парламентську більшість, здатну приймати закони на користь людей. Бо зібрати 226 голосів під будь-яке голосування стало великою проблемою для коаліції. В результаті багато важливих питань зависли. В тому числі — надання Україні міжнародної фінансової допомоги і безвізового режиму. Що стосується останнього питання, розраховую побачити волю Гаранта і парламентської більшості для ухвалення політичних та законодавчих рішень, яких від нас вимагають західні партнери.


Але головний пріоритет — це вирішення конфлікту на сході. Вважаю, що ми в парламенті маємо зробити все, щоб Україна з об’єкта міжнародного права стала суб’єктом. Бо результатом дворічних переговорів у різних форматах є те, що нашу долю вирішують без нас. Тому парламент повинен мати свою позицію, а не автоматично погоджувати все, що спустять нам переговірники. Маю на увазі вибори на Донбасі та особливий статус для окупованих територій.


І ще одне питання, яке турбує людей не менше, ніж війна, — це бідність. ВВП України падає, бюджетний дефіцит зростає, борги збільшуються, національна валюта знецінюється. На цьому тлі людям піднімають тарифи на все — воду, світло, газ, тепло.


Тому хотілося б, щоб ця сесія розпочалася з виступу Президента, який є лідером найбільшої фракції парламенту, де б він розповів, як долати економічні та інші негаразди. В свою чергу, як позафракційний народний депутат, готовий підтримувати всі законодавчі ініціативи, які будуть в інтересах держави і людей. У нас можуть бути різні політичні погляди, проте не в питаннях майбутнього держави. Але чи так само думає влада — переконаємося уже найближчими тижнями.


Олександра Кужель (БЮТ):

 


— Упевнена, БЮТ продовжуватиме разом із фракціями демократичної позиції обстоювати ті питання, на яких закінчилася остання сесія. Це, передусім, питання блокування трибуни на вимогу створення тимчасових слідчих комісій щодо тарифів та офшорів. Ми пропонували вирішувати проблему, сівши за стіл переговорів разом із представниками уряду, фахівцями, громадськими організаціями, де і обговорити реальну собівартість газу, і визначити, що ж таке ринкова ціна в українських реаліях.


І друге питання, яке над усе хвилює БЮТ, стосується індексації доходів населення. Бо її востаннє проводили у 2011 році, а це — порушення Конституції. Особливо при такій шаленій, як в Україні, інфляції, знеціненні гривні, коли понад 90 відсотків населення опинилися за межею нормального середнього життя.


Крім того, є низка законопроектів, які БЮТ вимагає розглянути. Зокрема, про те, що держава переклала сплату 1 відсотка при оплаті комунальних послуг на своїх громадян. А згідно з усіма документами Кабміну, цей відсоток має сплачувати монополіст. Великий пласт законопроектів стосується фермерських господарств. Ідеться про індивідуальні сімейні господарства, які сьогодні ніхто не рахує. Цих людей, згідно з міжнародними класифікаторами, не відносять до безробітних. Найближча осінь буде нелегкою і переповненою важкими очікуваннями.


Гадаю, що для боротьби з кнопкодавством у цьому політичному сезоні нам знову доведеться купувати безпілотники. Погодьтеся, квадрокоптер під куполом Верховної Ради спровокував дуже позитивне збудження, і результат був цікавий.


Щодо моєї особистої роботи в комітеті (О. Кужель — заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. — Авт.), то у нас іде підготовка до внесення змін до технічного регламенту. Дуже тяжкий законопроект з Мінекономіки, ми вже півроку готуємо тільки зміни. Хоча я сподіваюся, що законопроект щодо розвитку і державної підтримки малого-середнього бізнесу таки буде одним із пріоритетних на порядку денному.


Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії), голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва:

 


— У комітеті — понад 20 законопроектів, які були підготовані до розгляду парламентом, але досі не внесені до зали Верховної Ради. Ще понад 10 проектів, які стосуються промисловості, є в інших комітетах.


Серед пріоритетів виділив би низку невідкладних галузевих законопроектів про реструктуризацію заборгованості «Південмашу» і, відповідно, збереження космічної індустрії, про здешевлення деревообробного обладнання для відродження вітчизняної меблевої промисловості, про зняття імпортного мита на металобрухт для підтримки українських металургів. А ще пропонуємо ухвалити проект закону, котрий заморожує на 2016-й та 2017 роки нормативно-грошову оцінку та, відповідно, земельний податок і орендну плату на рівні 2015 року.


Також комітет готує законопроект щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств. Крім того, важливо ухвалити пакет інвестиційних стимулів для нових виробництв в Україні. Зокрема це законопроекти про індустріальні парки, про спецрежими інвестиційної та інноваційної діяльності, про створення експортно-кредитного агентства для просування продукції українського виробництва на закордонні ринки через здешевлення кредитів та державне страхування контрактів.


Я запропонував Голові Верховної Ради регулярно проводити день економіки та промисловості в парламенті для розгляду законів, спрямованих на створення робочих місць, залучення інвестицій та збільшення виробництва й експорту. Має бути повноцінний діалог між керівництвом держави, суспільством, підприємцями.