Учора завершився дводенний саміт G20 («Великої двадцятки») у китайському місті Ханчжоу. Хоча українська сторона на ньому не була представлена, але наші питання активно обговорювалися у дво-сторонніх зустрічах та кулуарах.


Зокрема, президент США Барак Обама під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей на полях саміту заявив, що Вашингтон і Лондон зберігають єдину позицію щодо України і протистоятимуть з цього питання Росії. «Ми союзники в НАТО і сприймаємо світ однаково. Ми продовжимо чинити опір російській агресії в Україні і протидіяти кіберзагрозам», — цитує Обаму CNN.

 

У неділю у рамках саміту G20 для обговорення українського питання відбулися окремі зустрічі російського президента Володимира Путіна з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. За інформацією кореспондента французького радіо RFІ, під час переговорів між Олландом та Путіним, зокрема, йшлося про шляхи досягнення мирного врегулювання на сході України та ситуацію в Криму. Також французький лідер повідомив, що в найближчі тижні відбудеться зустріч «нормандської четвірки». Він уточнив, що лист з пропозицією провести обговорення чотирма сторонами відправив російському президенту. Про інформування інших сторін переговорів нічого не повідомлялося.


Зазначимо, що французькі ЗМІ назвали зустріч президентів Франції та РФ у кулуарах саміту невдалою, оскільки обидва лідери трималися кожен своєї думки. Єдиний позитивний момент, який відзначають журналісти,— Олланд і Путін погодилися з думкою, що дискусії стосовно України повинні відбуватися в рамках «нормандського формату».


Пізно ввечері того самого дня відбулися перемовини Путіна й Меркель. Сторони «гранично конкретно» обговорили реалізацію Мінських домовленостей, війну в Сирії і катастрофічну гуманітарну ситуацію у сирійському Алеппо, повідомляє DW. На початку розмови Путін поскаржився на пізню годину, проте Меркель зауважила, що в Європі ще день, і зізналася, що рада можливості поговорити про нагальні питання, зокрема й про обстановку на сході України. Бесіда тривала приблизно три чверті години, більше інформації поки що не розголошують.


Українське питання також стало однією із тем вчорашньої двосторонньої розмови й Обами з Путіним. Відомо, що члени делегацій Росії та США покинули зал переговорів через 70 хвилин після початку зустрічі, залишивши двох президентів сам на сам. Офіційні представники США пообіцяли оприлюднити подробиці цієї зустрічі найближчим часом.


Ситуацію на українському Донбасі обговорили на полях саміту «Великої двадцятки» й під час тристоронньої зустрічі Б. Обама, Ф. Олланд та А. Меркель, повідомляє dpa. Про деталі теж поки що не повідомляється.
Оскільки результати перемовин лідерів у рамках саміту «Великої двадцятки» поки відомі не до кінця, «Голос України» поцікавився у політолога Євгена Магди: «На що Києву варто сподіватися після саміту та до чого може привести обговорення про Україну без участі нашої держави?»


— Справа у тому, що чомусь у нас саміт G20 сприймається як засідання на зразок світового уряду. Хоча це, швидше за все, зібрання провідних країн світу за економічними, політичними, військовими показниками. Лідери обговорюють питання, які їх цікавлять, але це не означає, що вони можуть ухвалювати якісь обов’язкові рішення. І той факт, що українське питання обговорювалося у двосторонньому форматі, на мою думку, це абсолютно нормально. Адже українська проблема — одна з найвагоміших тем у контексті міжнародних відносин. Я не думаю, що саміт «Великої двадцятки» серйозно вплине на нашу ситуацію. Учасники залишаться на власних позиціях, а Україні треба думати, як самій зміцнювати становище, — сказав політолог.


Водночас, з огляду на зростання напруженості в конфлікті на сході України, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю групі видань медіаконцерну Funke, яке опублікували в неділю, розкритикував дії російського уряду. «Останнім часом ми спостерігаємо зростання числа обстрілів, перш за все з боку підтримуваних Росією бойовиків», — повідомив він і закликав всі сторони конфлікту повернутися за стіл переговорів і розробити заходи щодо досягнення перемир’я. Водночас він вказав на те, що європейська система безпеки потребує перегляду власних правил і норм. «Це пов’язано з тим, що Росія порушила низку своїх міжнародних зобов’язань», — сказав Столтенберг.

 


На знімку: учасники саміту G20 в Ханчжоу під час його відкриття.


Фото з сайту www. un. org