Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Норвегії заявив, що ОБСЄ працює над документом, спрямованим на підтримку угоди про припинення вогню на сході України, — повідомили інформаційні агенції ФРН.


Неформальна зустріч представників країн-учасниць ОБСЄ, котра відбулася наприкінці минулого тижня у Німеччині, що головує у цій організації, не дала певних конкретних результатів, але все-таки зробила певні кроки до поліпшення ситуації. Уже «навздогін» Штайнмаєр зауважив, що документ про припинення вогню на Донбасі може бути завершений найближчим часом. Для цього ОБСЄ працює над новими правилами.


Щоправда, німецький глава дипломатичного відомства не повідомив, що це за правила. Але їх підготовка дасть змогу невдовзі знову зустрітися на рівні міністрів закордонних справ, сказав він. Штайнмаєр також зазначив, що «процес реалізації Мінських угод із боку Росії та України розчаровує, а ситуація на сході України, як і досі, нестабільна».


Тим часом німецькі ЗМІ, коментуючи заяву Штайнмаєра, посилаються на прес-службу президента Путіна, яка заявляє: «РФ не є стороною конфлікту в Україні й виступає у Контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі як посередник. Тож не може реалізовувати Мінські угоди, бо в них ідеться не про це».


Також деякі коментатори нагадують, що Мінські угоди про врегулювання ситуації на Донбасі ухвалені в лютому 2015 року, після переговорів у форматі «нормандської четвірки». Вони передбачають припинення вогню, відведення важких видів озброєнь, моніторинг міжнародних спостерігачів, проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства, амністію учасникам конфлікту, звільнення та обмін полоненими та інше. Ці умови досі не виконані, а ОБСЄ скаржиться на неможливість працювати на територіях, підконтрольним проросійським сепаратистам.


Берлін.