Сьогодні у «польському Давосі», тобто в перлині Малопольщі — гірському курортному містечку Криниця-Здруй, розпочинає роботу XXVІ Економічний форум, який, за оцінками його учасників, вважається найважливішою економічною конференцією в Центральній Європі.


Участь підтвердили понад три тисячі діючих чільних національних і європейських політиків, аналітиків, економістів, бізнесменів та представників неурядових організацій із понад 50 країн. Провідну тему порядку денного: «Європа перед викликами — об’єднані чи поділені» впродовж трьох днів (6—8 вересня) обговорюватимуть у рамках шести пленарних сесій та понад 150 дискусійних панелей, лекцій і дебатів.


Засідання форуму готувалися у співпраці з понад сотнею бізнес-партнерів, серед яких найбільші галузеві фірми. Воно й не дивно, адже учасники шукатимуть добрих рецептів  вирішення актуальних проблем світової економіки, зокрема майбутнього Єврозони, енергетичної політики країн Центральної Європи, використання інноваційних технологій у бізнес-середовищі. В тісному зв’язку з економічною політикою розглядатимуться питання соціальної політики, зокрема стимулювання та підтримки сім’ї, а також шанси та загрози для ЄС, пов’язані з міграційною кризою.


Звичайно, на порядку денному стоятимуть також питання міжнародної (європейської та світової) політики, у тому числі, аналіз напрацювань Варшавського саміту НАТО через призму перспектив альянсу та його впливу на стабілізацію безпекової ситуації на східних рубежах Європи, зокрема відносин з Російською Федерацією. Учасники обговорюватимуть майбутнє Євросоюзу в контексті «Брексіту», розвитку відносин європейських країн з Китаєм, євросоюзівських устремлінь країн Східного партнерства, через призму співпраці країн Вишеградської групи, а також актуальної ситуації в Україні та її ролі у відносинах між Сходом та Заходом.


Варто зауважити, що українська тематика обговорюватиметься у рамках багатьох тематично-дискусійних блоків форуму: економічний, політичний та безпековий виміри співпраці України з ЄС і НАТО, роль нашої держави як партнера у міжрегіональному та транскордонному співробітництві країн Центральної Європи, Чорноморського басейну та пострадянського простору. Ранг обговорення, безумовно, підніме участь у дебатах українських урядовців, зокрема, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе і міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Серед учасників також низка українських парламентаріїв, представники адміністрації Президента, Центру Разумкова, Фонду «Відкрита Україна», Центру трансформації України та інших неурядових організацій.


Під час цьогорічного форуму відбудеться друга частина навчальної програми для представників органів місцевого самоврядування України. Окремим пунктом в Криниці-Здруй є Міжнародна конференція «Європа Карпат», одним із провідних учасників якої традиційно буде наша делегація.


Варшава—Криниця-Здруй.