Ситуація в районі проведення антитерористичної операції на сході нашої країни, за даними прес-центру штабу АТО, характеризується відносним дотриманням «режиму тиші».

 

Нагадаємо, що на Донбасі з 1 вересня почало діяти повне й безстрокове припинення вогню, якого довгий час добивалася українська сторона в ході роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську.


Водночас рідкі збройні провокації з боку бойовиків усе-таки відбуваються. Так, за добу (за даними на 5.09.2016 р.) російсько-окупаційні війська 20 разів відкривали вогонь по позиціях українських підрозділів: 13 випадків зафіксовано на маріупольському напрямку, 6 — на донецькому і 1 — луганському. Обстрілів з важкого озброєння не зафіксовано, але відзначено збільшення обстрілів зі стрілецької зброї, 82-міліметрових мінометів, один раз використовувалася бойова машина піхоти. Крім того, на маріупольському напрямку виявлено два розвідувальні безпілотні літальні апарати противника.


— Хитке перемир’я зберігається, — повідомив заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко. — Наші бійці строго дотримуються режиму припинення вогню і жодним чином не відповідають на провокації противника.


Тому, зважаючи на суворе дотримання силами АТО «тиші» і відсутність реакції на збройні провокації бойовиків, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, окупаційне командування, за участю журналістів російських телевізійних каналів, організувало провокаційні обстріли своїх же передових позицій, а також прилеглих населених пунктів. Для посилення ефекту російської пропаганди в постановочних сценах брали участь переодягнені в цивільне вбрання жінки-військовослужбовці.


Як уже раніше повідомляв «Голос України», перед 1 вересня в «ЛДНР» заїхала велика кількість журналістів із РФ. За словами координатора групи «Інформаційний спротив» народного депутата Дмитра Тимчука, при цьому перед ними ставиться не тільки завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а й «консультацій» з організації таких провокацій.