Ранок понеділка. Українські телевізійні новинні канали мовчать. В ефірі телеглядач бачить стоп-кадр із рядком, що біжить по центру, мовляв, вибачите за технічні несправності, ми вже працюємо над їхнім усуненням... Передає канал «Інтер». Топ-новина — пожежа й заворушення, улаштовані невідомими особами в камуфляжі в офісі компанії «Національні інформаційні системи», у будівлі якого готуються до випуску програми новин для «Інтера». У невтаємниченого обивателя, коли він дивиться на таку картинку, мимоволі виникають різні інтерпретації побаченого...

 

Намагаючись розібратися в несправностях ранкового ефіру, журналісти «Голосу України» звернулися до колег-телевізійників і з’ясували, що розклад профілактик на телеканалах відомий заздалегідь. Якщо таку профілактику проводить телевишка, а це буває раз-два на рік, то в такий час мовчать усі канали.


Ну а в неділю, коли стався інцидент із підпалом, на офіційному сайті постраждалий канал уже в 18.26 виклав свою версію подій, указавши завдані збитки і травмованих співробітників. А також «Інтер Медіа Груп» відкрито звернувся до Президента України із закликом втрутитися в ситуацію з метою відновлення законності й захисту від протиправних дій.


Увечері того ж дня, виступаючи в ефірі іншого телеканала, міністр МВС України Арсен Аваков прокоментував ситуацію, оприлюднивши деякі подробиці. За його словами, Нацполіція затримала шістьох учасників акції, які протестували біля будівлі телеканала проти його проросійської позиції. Серед них, зокрема, колишні військовослужбовці 30-ї бригади ЗСУ, учасники бойових дій.


Він зазначив, що між охороною телеканала та мітингувальниками сталася бійка. Пізніше на другому поверсі будинку телеканала виникла пожежа з відкритим вогнем. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Міністр також повідомив: слідчі Нацполіції вивчають документи, які передали активісти й народні депутати. Вони стосуються діяльності співробітників телеканала й узгодження редакційної політики з російськими технологами й владою «ДНР».


Учора на прес-конференції в Києві глава Національної поліції Хатія Деканоідзе уточнила: «Вчора ми затримали 8 осіб, на яких склали адмінпротоколи, але на сьогодні ніяких затриманих немає. Триває розслідування. Ми дуже сподіваємося, що телеканал співпрацюватиме з нами, щоб ми встановили причину»...


Президент Петро Порошенко, виступаючи на нараді силовиків, доручив Генпрокурору Юрію Луценку взяти під особистий контроль розслідування подій, що сталися на телеканалі «Інтер», повідомляє прес-служба глави держави.


Гарант підкреслив, що силові відомства не повинні допустити ескалації насильства, а дії того або іншого засобу масової інформації мають оцінюватися в рамках закону.


«Водночас є абсолютно неприпустимою реалізація сценарію держави-агресора, коли через фінансування з Російської Федерації окремі засоби масової інформації намагаються дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Але реагування на це повинне відбуватися абсолютно законним методом», — наголосив Петро Порошенко.


Глава держави доручив секретарю РНБО Олександру Турчинову скоординувати з Верховною Радою України позицію законодавчого забезпечення захисту інтересів національної безпеки у сфері стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки держави.


Тим часом активісти, які називають себе представниками ветеранських організацій, учора вдень оголосили про безстрокову акцію протесту й блокаду будівлі «Інтера» у центрі Києва на вулиці Дмитрівській. Їхня мета — повне припинення мовлення каналу.