За інформацією прес-центру штабу АТО, ситуація в зоні протистояння на сході України залишається контрольованою і загалом характеризується дотриманням режиму тиші. Хоча збройні провокації з боку російсько-окупаційних військ досі тривають.
Так, за добу (за даними штабу АТО на 06.09) супротивник 21 раз відкривав вогонь по позиціях українських підрозділів: 6 випадків зафіксовано на маріупольському напрямку, 13 — на донецькому, 2 — на луганському. Бойовики застосовували стрілецьку зброю, гранатомети і міномети, зокрема й заборонені Мінськими угодами.
Нагадаємо, що на Донбасі з 1 вересня почало діяти повне й безстрокове припинення вогню, якого тривалий час домагалася українська сторона під час роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську. Тому Збройні Сили України, попри провокаційні дії бойовиків, неухильно дотримуються досягнутих Мінських угод.
У результаті оперативних заходів, проведених представниками сили спеціальних операцій Збройних Сил України, в одному із сіл Новоайдарського району Луганської області, неподалік лінії розмежування, було виявлено сховок з боєприпасами виробництва РФ. А це вкотре доводить присутність російського агресора на території України.
Як повідомила віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, посилаючись на дані Генерального штабу Збройних Сил України, нашим військовим на Донбасі, крім 35 тисяч бойовиків (місцеві колабораціоністи і найманці з Росії), протистоять підрозділи зі складу регулярних частин ЗС РФ у кількості майже шість тисяч осіб. Це переважно кадрові військовослужбовці зі своєю зброєю і технікою.
Російські військові прибувають на Донбас із різних регіонів Росії почергово, шляхом ротації, невеликими групами зі складу своїх бригад і дивізій. Переважно вони перебувають на позиціях другої і третьої лінії оборони й у тилу супротивника, обіймають більшість командних посад, працюють зі складною військовою апаратурою та озброєнням. Крім цього, російські військові виступають як загороджувальні загони для бойовиків.
5 вересня наша військова розвідка зафіксувала чергове прибуття до Донецька ще майже 450 військовослужбовців ЗС РФ. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України проводить постійний збір даних про цих людей і на сьогодні володіє фактично повною інформацією про кожного окупанта, який прийшов воювати на нашу землю. Усі ці матеріали ГУР регулярно публікує у відкритих джерелах з обов’язковим нагадуванням про неминучість покарання за військові злочини, які не мають терміну давності, і про відповідальність згідно з нормами міжнародного і національного кримінального права.