Футбол. ЧС-2018. Відбірний раунд. Європа. 5 вересня.


Група D. Грузія — Австрія. 1:2. Сербія — Ірландія. 2:2. Вельс — Молдова. 4:0.
Група G. Іспанія — Ліхтенштейн. 8:0. Ізраїль — Італія. 1:3. Албанія — Македонія. 1:1.
Група І. Хорватія — Туреччина. 1:1. Фінляндія — Косово. 1:1.


Україна — Ісландія. 1:1. Голи: Фіннбогасон, 6, Ярмоленко, 41. На 83-й хвилині Коноплянка не реалізував пенальті (стійка).


Україна: П’ятов, Бутко, Кучер, Ракицький, Соболь, Сидорчук (Зозуля, 63), Степаненко, Ярмоленко, Коноплянка, Коваленко, Зінченко (Шахов, 90). Тренер — Андрій Шевченко.


Ісландія: Галльдоурссон, Сайварссон, Аурнасон, Р. Сігурдссон, Скуласон (Магнуссон, 42), Гуннарссон, Г. Сігурдссон, Гудмундссон (Галльфредссон, 84), Б’ярнасон (Траустасон, 75), Бьодварссон, Фіннбогасон. Тренер — Геймір Гадльгрімссон.


Рефері — Клеман Тюрпен (Франція).


Київ. НСК «Олімпійський». Без глядачів. 22 градуси.


***


Початок зустрічі проти Ісландії відбувався за жахливим сценарієм. Після передачі Б’ярнасона нападник гостей Фіннбогасон вискочив сам-на-сам із П’ятовим. Андрій зреагував на удар. Але м’яч влучив у нашого капітана Кучера, і вже з другої спроби Фіннбогасон забив гол, як кажуть у таких випадках, швидкий.
Ісландці продовжили діяти агресивно і вже незабаром мали нагоду збільшити перевагу. Але Бьодварссон спочатку з кількох метрів влучив у П’ятова, а потім повторним ударом не поцілив у фактично порожні ворота.
Через кілька хвилин господарі, котрі грали без номінальних нападників, могли зрівняти рахунок. Ярмоленко гостро прострелив з правого флангу, але Коноплянка, котрий перебував на дальній стійці, не зміг завершити комбінацію.


Підопічні Андрія Шевченка, який дебютував у ролі тренера збірної, перебрали на себе контроль м’яча. Але йшли вперед досить повільно і без особливої винахідливості. А результативна атака в нашої команди вийшла наприкінці тайму, коли Ракицький потужно пробив здалеку, воротар парирував удар. М’яч підібрав Ярмоленко (на знімку) десь у районі одинадцятиметрової позначки і, не зволікаючи, точно пробив у нижній кут.

 


У другому таймі гості часом віддавали ініціативу нашим, але ті ніяк не могли знайти шпарину в щільній обороні ісландців. Запам’ятався момент ближче до кінця матчу, коли дебютант нашої збірної, оборонець Соболь, ефектно пройшов лівим флангом і небезпечно пробив під гострим кутом. А вже за кілька хвилин Бутко ввірвався в карний майданчик гостей уже з протилежного боку, його збили, і рефері призначив пенальті. Але Коноплянка пробив у стійку. Так було втрачено реальний шанс вирвати важку стартову перемогу. Але початок зроблено, маємо перше зароблене очко.


***


Андрій Шевченко:


— Мій дебют — то не головне. Насамперед хочу подякувати футболістам за самовіддачу, побачив єдину команду. Після швидкого пропущеного гола наші гравці не занепали духом. Щоправда, був короткий епізод, коли вони розгубилися. Однак, на щастя, швидко зібралися і перевели гру в той тонус, який ми хотіли бачити. З такою командою, як Ісландія, треба багато терпіти.


Коваленко (на знімку) вийшов на позиції центрфорварда і виконав усе, про що ми його просили. Зміна амплуа була потрібна, бо нашим нападникам поки що бракує ігрової практики в їхніх клубах.

 


Щодо епізоду з незабитим пенальті. Це гра, не знаю жодного футболіста, який реалізував би протягом кар’єри геть усі одинадцятиметрові. Чому пробивав саме Коноплянка? Я ще перед зустріччю сказав, що пенальтистом буде Євген...


***


Отже, початок зроблено. Жодна з команд нашої групи не здобула перемоги. А нам тепер треба думати вже про наступний поєдинок і підійти до нього в належному фізичному і психологічному стані. 6 жовтня збірна України зіграє в Туреччині.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.