Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Ми всі перебуваємо під враженням потужного виступу Президента. Водночас хочу акцентувати увагу на проблемах простих людей: вони у розпачі, зневірені, переповнені злістю. У них прості запитання: як вижити? Що буде восени, коли треба буде платити за комунальні послуги за новими тарифами? Ще одна проблема — медицина. По суті, сьогодні система охорони здоров’я на місцях перебуває в агонії. У людей немає особливої віри до чергової команди реформаторів... Наступна проблема — освіта. Попри героїчні зусилля нового міністра освіти і науки сільська освіта повністю занепадає...


Олег КУЛІНІЧ, група «Партія «Відродження»:
— На сьогодні людей турбує одне просте запитання: як виживати у таких надзвичайно складних умовах? З першого вересня вчергове зросли тарифи на електроенергію. За два останні роки — це 300%. В три етапи відбулося підвищення цін на опалення. Це від 500 до 1000 відсотків. Підвищилися тарифи на гарячу воду. Водночас уряд обіцяє, що з першого грудня на 10 відсотків буде проіндексовано мінімальну пенсію. А це аж 120 грн. Інфляція за минулий рік становила 43%, а прожитковий мінімум з мінімальною зарплатою зросли лише на 13%. У багатьох людей немає упевненості, чи зможуть вони заплатити за комунальні послуги, коли почнеться новий опалювальний сезон. Субсидії — це не вихід, вони не вирішують проблему комплексно...


Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— За останніми опитуваннями, 65% українців хочуть виїхати з країни. Частина з них хотіла би залишитися за кордоном постійно. Ці вбивчі, вражаючі цифри — вирок усім розмовам про реформи. У тому числі й про підвищення рівня життя, боротьбу з корупцією, бідністю. На жаль, від слів до діла велика прірва, яку влада подолати не може.
Фракція Радикальної партії пропонує план дій, який дасть можливість зупинити нинішній геноцид, що проводить влада проти українців. Першочергово ми наполягаємо на розгляді у парламенті законопроектів, які дадуть можливість створити робочі місця. Ми пропонуємо також низку законопроектів, які дадуть можливість реально знизити вартість тарифів на житлово-комунальні послуги.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Україна веде війну з підступним досвідченим у своєму цинізмі ворогом. Якщо ми, українці, перестанемо вірити у власні сили і здатність пройти шлях боротьби до переможного кінця, ризикуємо втратити свою державу.
Саме тому «Народний фронт» заявляє: попри скажені атаки, ми будемо зміцнювати нашу країну у війні з зовнішнім ворогом і битимемося з російською агентурою всередині країни, у тому числі і в цій сесійній залі... Наша фракція пропонує такий план дій: Верховна Рада має негайно прийняти відповідне рішення для відновлення фінансування оборонного замовлення. Ми наполягатимемо, щоб у бюджеті наступного року було чітко прописано фінансування Збройних Сил на рівні не менш як 5% ВВП. «Народний фронт» вважає необхідним продовжити програму ремонту, реконструкції й будівництва доріг України. У бюджеті також має бути збільшено фінансування на освіту та нове зростання зарплат військовим, прикордонникам та поліції.


Ігор ГРИНІВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Нещодавно країна відзначила 160-річчя з дня народження Івана Франка. Якщо ми вибороли незалежність на заповітах Шевченка, то сьогодні маємо навчитися будувати європейську державу, читаючи Франка. Наш обов’язок — збудувати у пустелі квітучу державу, поразки перетворити на перемоги, а зневірений люд зробити повноцінним щасливим членом європейського співтовариства. Більше поту — менше крові. Економічно розвинуту, процвітаючу та сильну країну яскравими виступами не збудуєш. Навпаки, постійні обіцянки манни небесної породжують лише повну зневіру у суспільстві, а це прямий шлях до втрати незалежності держави.
Звертаюсь до колег по парламенту: у нас немає часу для політичної боротьби та нарощування власних рейтингів. Наша спільна відповідальність перед українським народом — уже нині закласти підвалини економічного зростання. Українські громадяни хочуть свободи та прогнозованої перспективи...


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Нова сесія починається у період ще більшого загострення економічних, політичних та соціальних проблем. Результатом роботи двох останніх урядів, призначених парламентською більшістю, стало падіння промисловості, втрата зовнішніх ринків, зниження рівня життя людей. У країні створюються умови для соціально-економічної катастрофи. Суттєво втрачені позиції України на зовнішньополітичній арені. Жодна з ініціатив влади не досягла своєї мети...
Ми вважаємо, що Верховна Рада має зосередитись на пріоритетних питаннях, які дійсно турбують суспільство. У першу чергу це примирення на сході, підтримка реального сектору економіки, соціальний захист, робочі місця, зниження драконівських тарифів. Інакше, Верховна Рада має визнати себе недієздатною та саморозпуститися.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— Президент сьогодні наголосив на трьох стовпах розвитку держави: мир, безпека, реформи. Це справді стовпи будь-якого якісного процесу. Але для розбудови якісного державного управління і держави потрібна ще одна складова — довіра людей. Немає довіри — немає держави. Сьогодні наша діяльність має бути спрямована на те, щоб цю довіру шукати серед людей...
Мир, безпека, реформи мають стати результатом довіри людей до держави, яка створює умови для їх якісного життя, розвитку, безпеки, виховання дітей. Це наше основне завдання. І останнє. Жодних виборів. Тяжка праця і закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками — це основа основ.


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Голови фракцій, які говорять про ключові речі, говорять про це у практично пустій залі. Так парламентсько-президентська форма правління не функціонує. Перше, з чого мусила б розпочатися робота Верховної Ради і нова сесія — це стратегічна зустріч Президента, уряду, прем’єра, голів фракцій, комітетів, для того, щоб визначити, що ми робимо в країні, яка валиться економічно й соціально. Які наші першочергові кроки, як ми будемо приймати Бюджетну резолюцію, а це концентрована політика на наступний рік. Натомість у порядку денному питання Бюджетної резолюції відсутнє, хоча вона мала бути ухвалена ще три місяці тому.