Західні санкції проти Росії будуть чинними до повного виконання Москвою Мінських мирних угод щодо врегулювання ситуації на сході України. Про це заявив президент США Барак Обама за результатами низки зустрічей з лідерами країн на полях саміту «Групи двадцяти», який 4—5 вересня відбувся у китайському Ханчжоу. Пролунали також заяви про важливість кількох наступних тижнів для врегулювання українського конфлікту та можливість саміту «нормандської четвірки» вже незабаром.


«Є Мінська угода, яка є результатом переговорів у «нормандському форматі» між Росією, Україною, Францією та Німеччиною, але вона ще не є втіленою. Я дав дуже чітко зрозуміти, що, допоки вона не буде втілена, Сполучені Штати не знімуть санкції і що для обох сторін важливо спробувати скористатися нагодою в найближчі тижні, щоб узгодити остаточно домовленості й виробити почерговість, за якою цей документ буде реалізований», — цитує Обаму Reuters.

 

Для України саміт G20 був цікавий тим, що в ньому брали участь країни, залучені до «нормандського формату». І хоча канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що в перебігу її розмов на тему українського питання під час саміту ніяких практичних подій не відбулося, бо «для цього потрібна також Україна», однак тема конфлікту на Донбасі була обговорена принаймні на кількох зустрічах. Серед них окремі перемовини президента РФ Володимира Путіна із Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом, зустрічі президента США з російським керівником, розмова Обама-Меркель, зустрічі Обами з британським прем’єром Терезою Мей, а також тристороння зустріч лідерів США, Німеччини та Франції. Експерти відзначають: факт того, що під час саміту не оголосили про жодне рішення по нашій державі — це, швидше, добра новина на даному етапі. Бо це було б свідчення, що учасники про щось домовилися за Україну без України.


У свою чергу, В. Путін за результатами G20 під час прес-конференції повідомив, що не бачить іншого формату для переговорів стосовно мирного врегулювання на Донбасі, крім нормандського.


Загальний підсумок цьогорічного саміту «Групи двадцятки» учасники виклали у «Ханчжоуському консенсусі» — це всеосяжна і комплексна концепція, спрямована на забезпечення впевненого, стійкого, збалансованого та інклюзивного зростання світової економіки. Глави G20 обіцяють «старанно працювати, щоб побудувати відкриту світову економіку та протистояти протекціонізму».