Президент Петро Порошенко виступив із трибуни Верховної Ради зі щорічним зверненням

 

На початку своєї промови глава держави привітав усіх із 25-ю річницею відновлення української державної самостійності. Парламент ділиться на провладні та опозиційні фракції, і це невід’ємна частина демократії, наголосив він, закликавши, водночас, забувати про розподіл за політичними переконаннями в такі дні, як День незалежності. «За умов, коли триває агресія Росії проти України, а воєнна загроза зі сходу є найскладнішим стратегічним викликом, питання національної єдності та політичної консолідації є питанням життя і смерті для нашої країни, — наголосив П. Порошенко. — Це, власне, головне, що я хотів би сьогодні сказати». У такому контексті очільник країни нагадав про досвід української національної революції, сторіччя якої ми готуємося відзначати. Її провідні діячі й активні учасники, мовляв, лише з часом, у вигнанні зрозуміли, що причиною втрати самостійності стали внутрішні чвари. «Переконаний, що ми повинні засвоїти уроки історії», — сказав Президент.

 

Нині безпека нашої країни, як ніколи, залежить від Збройних Сил і якісної роботи дипломатичного корпусу, підкреслив Петро Порошенко. Водночас він подякував за підтримку з боку західних партнерів. Нині виконується чотири десятки імпортних контрактів на поставку українській армії різних засобів оборони на загальну суму півтора мільярда доларів. Йдеться про бронетехніку, безпілотники, засоби спостереження і зв’язку, радіолокаційні станції тощо. Два роки тому української армії фактично не було, сказав П. Порошенко, а тепер наші воїни хоч і не розкошують, але морально і матеріально вмотивовані, наголосив він. Весною 2014 року захисники країни опинилися із голими руками проти озброєного ворога через те, що гроші, виділені на потреби армії, не доходили до війська. «Тепер все інакше, — наголосив глава держави. — Нехай тільки сунуться»!

Щоб стояти проти російської агресії, ми й надалі виділятимемо на потреби боронителів три відсотки від валового прибутку, повідомив він. Цього недостатньо, але більше дозволити ми собі не можемо. Саме тому армія надалі потребуватиме громадянської допомоги, і держава буде вдячна за таку підтримку. Лідер нації також звернувся до народних депутатів із проханням внести зміни, які вважатимуть за необхідне і ухвалити закон про спецконфіскацію. «Це наш з вами обов’язок перед країною», — сказав він.


Нашою стратегічною метою залишається вступ до НАТО, заявив Петро Порошенко, наголосивши: «Цей дороговказ для нас непорушний, як Полярна зірка на небі». Прихильників такої дорожньої карти в країні постійно більшає, проте залишаються й противники. Але й в альянсі поки що немає консенсусу з приводу членства України. Формально двері відкриті, але вони можуть зачинитися при занадто різкому наближенні. «Тому кожен наш крок має бути виваженим, наперед прорахованим, щоб не вийшло так, як з планом дій щодо членства вісім років тому», — наголосив Петро Порошенко. Окреслюючи перспективи української армії, він повідомив, що як глава держави оголошує курс на професіоналізацію українського війська.


Звертаючись до народних депутатів, Президент наголосив: «Без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори на частині Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку. Саме тому життєво важлива наша з вами співпраця».


Росія з окупованих територій хоче утворити так званий протекторат Донбас, заявив П. Порошенко, водночас заперечивши будь яку можливість такого розвитку сценарію. «Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні, — сказав він. — За такого підходу не буде ні миру, ні територій, а залишаться лише ганьба та вічно тліючий конфлікт».


Одним зі своїх головних завдань глава держави назвав боротьбу за відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року. А єдиним шляхом врегулювання і відновлення територіальної цілісності — «шлях політико-дипломатичний», але «з опорою на оборонні можливості армії».


У боротьбі з Росією нам не обійтися без європейської підтримки, наголосив П. Порошенко. Однак країни, на які ми розраховуємо, й самі переживають нині не найкращі часи. Тож особливо важливо продемонструвати суспільству наше бажання і надалі реформувати свою країну. Передусім у цьому контексті йшлося про боротьбу з хабарництвом.


«Маємо засвідчити, що наступ на корупцію почався нагорі — лише тоді отримаємо моральне право викорінювати її звідусіль, на всіх рівнях», — сказав Президент. Так, він відзначив, що нині прокуратура трансформується в європейський орган, який слідкує за законністю, а не обслуговує інтереси політичних чи бізнесових кіл, повідомив про масштабне очищення СБУ від зрадників та корупціонерів, а також від осіб з низькими професійними та морально-діловими якостями.


Завершеності системі боротьби з корупцією, за словами очільника країни, має надати судова реформа. На конкурсній основі от-от почнеться формування нового Верховного Суду, і Президент закликав суддів, досвідчених адвокатів та науковців, які відповідають високим професійним та моральним стандартам, вимогам антикорупційного законодавства і бажають чесно та сумлінно виконувати свої обов’язки, обов’язково взяти участь у конкурсі.


«Кабінет Міністрів на фоні досягнутої макроекономічної стабілізації та відновлення економічного зростання повинен від політики виживання перейти до стратегії розвитку, від макрофінансового оздоровлення — до економічного зростання, від затягування пасків — до стабілізації бюджетів домогосподарств та поступового зростання доходів українців, — сказав П. Порошенко. — І я бачу, що уряд дотримується цих орієнтирів». Водночас він наголосив, що не пропустить бюджет на наступний рік, в якому скасовано стипендії, державне фінансування навчання на магістратурі та інші експерименти. Агропромисловий сектор Петро Порошенко назвав «одним з основних джерел валютних надходжень до країни». Частка аграрного сектору в загальній товарній структурі експорту сягнула найвищого значення за 25 років, повідомив він. Водночас глава держави пообіцяв продовжити курс на децентралізацію, на розширення повноважень та фінансових можливостей місцевих громад. Мовляв, це буде доведено проектом бюджету на 2017 рік. Від Верховної Ради очікують на ухвалення мінімум десяти законів для посилення децентралізації.


Спираючись на слова своїх закордонних радників, Петро Порошенко сказав, що протягом двох років в Україні започатковано та відбувається більше системних змін, ніж до того за попередні 23 роки.


Попереду багато труднощів, резюмував Президент, але в нас немає іншого вибору — тільки перемога, тільки вперед!

 

ПРЯМА МОВА

 

Президент Петро Порошенко:


«Протягом останніх двох років, можливо ця цифра пролунає вперше, звільнено понад дві тисячі співробітників СБУ. На їхнє місце прийшли й приходять патріотично налаштовані молоді офіцери, абсолютна більшість яких з практичним досвідом участі у бойових діях на сході України».

 

Факт

 

Нині українська армія на 75 відсотків складається із контрактників. Лише цьогоріч до лав Збройних Сил долучилися 50 тисяч добровольців.

 

ЦИФРИ

 

У рамках закону про декомунізацію демонтовано більше тисячі двохсот ідолів Леніна. 26 районів, 987 населених пунктів скинули з себе комуністичні назви.