«Україна закликає світ посилити тиск на Російську Федерацію для звільнення політв’язнів і заручників». На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі із делегацією Парламентського форуму за демократію (на знімках).

 

 


Ірина Геращенко поінформувала європейських колег про ключові завдання, які ставить перед собою український парламент на осінню сесію. Це, зокрема, продовження судової реформи, децентралізація, боротьба з корупцією та реальне запровадження системи електронного декларування.


Значну увагу було надано також питанню невиконання Російською Федерацією Мінських угод. І. Геращенко наголосила, що безпековий та гуманітарний блок угод лишаються пріоритетними для України і є першочерговими в контексті виконання.


Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі поінформувала присутніх, що українські силові структури презентували розслідування про пряму причетність керівництва РФ до агресії проти України. Вона розповіла, що Генеральним прокурором було наведено прямі докази участі представників Росії у фінансуванні, постачанні зброї терористичним організаціям та воєнної присутності збройних сил Російської Федерації на території України.


За словами І. Геращенко, для України надважливим залишається питання відновлення контролю над україно-російським кордоном. Нині 400 км державного кордону — неконтрольовані українською владою, саме через цю діру країна-агресор продовжує постачати зброю.


Крім того, уповноважений Президента наголосила на важливості допуску міжнародних гуманітарних місій до тимчасово окупованих територій. «Ми прагнемо, щоб там працювала місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), ми жорстко критикуємо всі факти агресії проти спостерігачів спостережної міжнародної місії ОБСЄ, і щоб ця місія була допущена до кордону, працювала на лінії зіткнення 24 години сім днів на добу», — сказала вона.


Обговорюючи гуманітарний блок Мінських домовленостей, Перший заступник глави парламенту наголосила на важливості залучення місії МКЧХ, робота якої, на жаль, блокується бойовиками.


Політик поінформувала, що нині українській стороні достовірно відомо про утримання 109 заручників на тимчасово окупованій території, 10 осіб — політв’язні, що незаконно утримуються на території Російської Федерації. В окремий кейс варто винести всі справи незаконно затриманих кримських татар.


Питанню порушення прав кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму було приділено особливу увагу. Перший заступник глави парламенту зазначила, що нині понад 30 кримських татар незаконно утримуються в російських тюрмах.


І. Геращенко закликала до посилення міжнародного тиску на країну-агресора — Російську Федерацію заради виконання Мінських угод, та поінформувала, що напередодні проведення Саміту країн «G20» керівництво Верховної Ради України направило лідерам країн-учасників заяву з закликом звернути особливу увагу на ситуацію з політичними в’язнями у Російській Федерації, на систематичне порушення прав людини з боку країни-агресора на тимчасово окупованих територіях України, на неприпустимість незаконного утримання громадян України на тимчасово окупованому Донбасі й у Криму, а також переслідування проукраїнських, зокрема і кримськотатарських, активістів.


У рамках зустрічі члени делегації-представники Литви — перший керівник Литовської Держави професор Вітаутас Ландсбергіс і депутат Сейму Литовської Республіки пан Емануеліс Зінгеріс зауважили, що їх країна 25 років тому була свідком такої ж агресії, і в країнах Балтії всі чудово розуміють: Російська Федерація воює на території України «чужими руками». Вони зазначили, що питання військової агресії має виноситись на міжнародний рівень, та зауважили що «голос України має постійно лунати у Брюсселі» на противагу російській пропаганді.


Член Парламенту Польщі, член керівної ради Парламентського форуму за демократію Міхал Тамаш Камінскі, поінформував, що Польща підтримує Україну в боротьбі з агресією Російської Федерації: «Кожен український солдат на сході України захищає і мою країну — Польщу», — зауважив Міхал Тамаш Камінскі. Член Парламенту Польщі виступив з ініціативою звернутись із заявою парламентаріїв світу до президента Росії В. Путіна з вимогою негайно звільнити всіх заручників.


Насамкінець І. Геращенко передала присутнім інформацію ГПУ про докази посягання на територіальну цілісність України та розв’язання агресивної війни проти України Російською Федерацією.


На зустрічі також був присутній заступник голови комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради у закордонних справах Борис Тарасюк.

 

Дослівно

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«Україна планує використати весь масив доказів щодо агресії РФ проти України в міжнародних судах».

 


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.