Комітету Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LІBE) пропонують затвердити пропозицію про внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим. 


Про це в понеділок, на засіданні комітету, заявила доповідач з українського питання у LІBE євродепутат Марія Габріель. «Україна досягла необхідного прогресу і виконала всі необхідні критерії», — цитує Габріель Європейська правда».


Голосування по Україні на засіданні комітету не було — за процедурою, воно має пройти під час третього розгляду питання, що може відбутися наприкінці вересня.


Водночас Грузія і Косово, які паралельно ідуть з Україною на шляху до безвізового режиму, просунулися дещо далі. Комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ уже проголосував за їх внесення до переліку держав, з яким ЄС запроваджує «безвіз».

 

Довідка 

 

Схвалення «безвізу» з боку ЄС потребує часу з огляду на процедуру. Питання скасування віз мають розглянути на засіданні парламентського комітету, після цього — схвалити на пленарному засіданні Європарламенту, і , на завершення, має відбутися його схвалення Радою ЄС (країнами-членами).