У Білгород-Дністровській фортеці, на березі Чорного моря, 4 вересня відбувся масштабний національний фестиваль — VІІ Всеукраїнський болгарський собор. У ньому взяли участь близько 10 тисяч болгар із усіх куточків України, Болгарії та Молдови.


Також серед гостей були президент Асоціації болгар України, народний депутат Антон Кіссе, заступник голови Одеської обласної ради Юрій Димчогло, голова Комісії з політики стосовно болгар за кордоном Народних зборів Стефан Кенов, член парламентської Комісії з політики стосовно болгар за кордоном Стефан Желев, Надзвичайний і Повноважний посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев.
Собор — це головна соціально-культурна подія діаспори болгар України, метою якої є збереження та розвиток традицій, зростання історичних, культурних і освітніх досягнень болгарського етносу в Україні.
У рамках проведення фестивалю відбулася 14-та міжнародна наукова конференція, присвячена розвитку й зміцненню культурно-етнічних відносин між болгарами діаспор різних країн Європи. На конференцію з’їхалися науковці, педагоги, краєзнавці, громадські діячі, журналісти з Болгарії, України, Молдови та Росії. Її порядок денний був вельми насичений. Основні теми: культура, побут, релігійне життя, мистецтво, відносини із представниками інших національностей, які населяють Північне Причорномор’я. Достатньо сказати, що на заході виступило понад 30 доповідачів! Учасники конференції провели два секційні засідання. Було презентовано дві книги про історію заселення і життя болгар на території Північного Причорномор’я.
Історія болгарського Собору сягає коріннями в давнину. Це народне свято з піснями, танцями, ярмарками, презентацією національної кухні, спортивними змаганнями відзначається щорічно у всіх болгарських селах та районних центрах. У вересні 1998 року Асоціація болгар України вперше провела масштабний Собор в Одесі, на який з’їхалися болгари Бессарабії, Таврії, Криму, Києва, Кіровограда, Тернополя, Миколаєва, Молдови, а  також із Болгарії.


Одеська область.