Перший день XXVІ Економічного форуму в Криниці-Здруй, що розпочався вчора пополудні, пройшов під знаком V4 та V4+UA, тобто Вишеградської групи та України.
Після зустрічі в рамках V4 до прем’єр-міністрів Польщі — Беати Шидло, Чехії — Богуслава Соботки, Словаччини — Роберта Фіцо та Угорщини -Віктора Орбана приєднався їхній український колега Володимир Гройсман. У форматі V4+UA відбулися переговори, за результатами яких планувалась заява прем’єрів для преси. Далі глави п’яти урядів взяли участь у пленарній сесії «Центральна і Східна Європа — чи можемо говорити в один голос?». Потім прем’єри поспілкувалися в ході робочої вечері. Після неї глава українського уряду провів двосторонні переговори зі своїми словацьким та чеським колегами. Завершальним пунктом першого дня форуму, який мала відвідати «п’ятірка» прем’єрів, після 22.30 (за київським часом), була урочиста церемонія відкриття Економічного форуму гала-концертом та вручення нагороди «Людина року». Як стало відомо кореспондентові «Голосу України», Програмна рада форуму удостоїла цього звання від ХХVІ форуму прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.


Довідка


Предметом зустрічі формату V4 була підготовка позиції Вишеградської групи на найближче неформальне засідання Ради ЄС, що відбудеться 16 вересня у Братиславі з порядком денним, присвяченим головним чином обговоренню майбутнього спільноти у контексті «Брексіту».


Сьогодні В. Гройсман розпочне свій день у Криниці-Гурській робочим сніданком із Беатою Шидло, після якого запланований спільний вихід до преси. Завершальним пунктом перебування глави українського уряду в «польському Давосі» стане двостороння зустріч з угорським колегою.
Проте під час форуму Україна всі дні, зокрема й завтра (завершальний день форуму), залишається у центрі уваги не лише у зв’язку з візитом прем’єра В. Гройсмана та кількох інших високопосадовців із Києва. Українська проблематика проходить червоною ниткою крізь цілу низку тематичних блоків і дискусій. Якщо йдеться про питання безпеки, то тут головним предметом обговорення залишаються наслідки, які можуть виникати для нашої держави в контексті рішень Варшавського саміту НАТО. 
Форум став дискусійним полігоном для аналізу та обміну думками між українськими й міжнародними експертами стосовно реформування нашої країни. Не менше цікавить учасників форуму і ситуація на вітчизняному ринку капіталів, зарубіжних інвесторів та відносини між світом політики та бізнесу. Особливу увагу привернули українські напрацювання у сфері децентралізації та реформи органів місцевого самоврядування (ОМС), що мали базуватися на визнаній євросоюзівської спільнотою за взірцеву польській моделі. З цього питання розмови ведуться не на рівні теорії. В дискусіях беруть участь представники українських ОМС, які приїхали з навчальним візитом до Польщі, організованим уже вдруге Фондом «Інститут східних студій» (організатор Економічного форуму в Криниці) та Фондом «Відкритий діалог», котрі беруть безпосередню участь в імплементації реформи на місцевому рівні — міські голови, голови обласних і районних рад, представники неурядових організацій, Міністерства регіонального розвитку та журналісти.

Варшава.