Луганщина тримає першість серед областей України за кількістю бажаючих проходити військову службу за контрактом. У першому кварталі цього року було набрано лише 54% від затвердженої кількості призовників, у другому — 117%, у поточному — за місяць до завершення кампанії військовий комісаріат уже стовідсотково виконав завдання з укомплектування громадян для проходження військової служби за контрактом.
Як розповів заступник військового комісара Луганського обласного військового комісаріату підполковник Олексій Сіроштан, набір проводиться за двома напрямами: для тих, хто не має досвіду несення військової служби та військової спеціальності, та для громадян, які демобілізовані з лав Збройних Сил України і мають відповідну військову спеціальність. Для військовослужбовців, які протягом 2014—2016 років проходили службу у ЗСУ, передбачене підписання контракту терміном на шість місяців із правом обирати військову спеціальність та місце проходження служби. Всі інші категорії громадян мають право укласти контракт на три роки або до закінчення особливого періоду.
Крім того, Олексій Сіроштан зазначив, що 1 жовтня розпочинається призов на строкову службу до лав Збройних Сил України. Планується набрати 170 юнаків, які після проходження навчання у підготовчих центрах будуть направлені до військових частин України.


***


Тим часом ще один колишній співробітник «податкової інспекції ЛНР» добровільно відмовився служити на користь псевдореспубліки і звернувся в СБУ. За його словами, з початком бойових дій він виїхав у Росію й працював різноробом. Але негативне ставлення до біженців з окупованих територій Луганської й Донецької областей, закиди в боягузтві й небажанні воювати за «Новоросію», загрози життю й здоров’ю, навіть побої і знущання з боку громадян і поліцейських РФ змусили його повернутися в рідний Луганськ. Колишні колеги допомогли працевлаштуватися в «податкову ЛНР». Однак там його очікували незадовільні умови праці, упереджене ставлення до луганчан з боку російських наглядачів. Через три місяці, зрозумівши, що насправді він працює на терористів, «податківець» вирішив виїхати на підконтрольну Україні територію й звернувся до СБУ в рамках програми «На тебе чекають удома».
Якщо перевірка підтвердить, що колишній сепаратист не брав участі в бойових діях, катуваннях і знущаннях, то він буде звільнений від кримінальної відповідальності й зможе жити й трудитися на українській землі.


Павло ВОРОНЦОВ.