Відзначити 100-річчя з часу боїв за гору Лисоня, що на Бережанщині у Тернопільській області, «Потягом українських звитяг» їхали ті, хто у минулому виборював українську державність, представники громадських організацій, військовослужбовці Тернопільської 44-ї артилерійської бригади.


Подорож дизель-поїздом супроводжувалася патріотичним духом любові до України, стрілецькими піснями, історичними бесідами, дискусіями на військову тематику. Воно й не дивно — їхали ж на Бережанську Лисоню — в місце, де пролягли шляхи бойової слави Українських січових стрільців. У далекому 1916 році саме тут Легіон Українських січових стрільців дав відсіч московським нападникам.


Після урочистого сходження на гору Лисоня молебень за Україну та освячення Стрілецької каплиці Покрови Пресвятої Богородиці здійснили Високопреосвященні Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій, Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ КП Нестор, Архієпископ Тернопільський і Подільський УАПЦ Мстислав, священнослужителі.


Група художників-ентузіастів розписала каплицю. І тепер її прикрашає іконописна композиція, що охоплює історію української бойової звитяги від часів Київської Русі, Козацької України до Революції Гідності та нинішньої оборони в АТО. Вона є позаконфесійною, помолитися за бійців минулих та сучасних тепер тут можуть люди різних національностей та віросповідань.


Більшість людей, які прибули сюди, були старшого покоління. Але і понад 500 дітей із різних районів Тернопільської області взяли участь у денному вишколі на Лисоні під час урочистостей.
На місці бойової слави дійство відкрили концертом військового оркестру 44-ї окремої артилерійської бригади, після якого відбулася панахида за полеглими в боях за волю України. Далі стартував XІ фестиваль стрілецької пісні «Дзвони Лисоні».


У рамках основних урочистостей з відзначення 100-річчя боїв за Лисоню на славетній горі було розміщено цікаві літературні локації. Зокрема, відбулися презентації наукового збірника «Стрілецькі пісні», наукової монографії «Стрілецька пісенність: фольклоризм, фольклоризація, фольклорність», авторська презентація роману братів Капранових «Забудь-річка», книги Миколи Лазаровича «Легіон Українських Січових Стрільців. Формування. Ідея. Боротьба». Та особливо врочисто пройшло відкриття першого в Україні мілітарного комплексу Cічовим стрільцям, аналогів якому нема в жодній області України.


У програмі вшанування подвигу Січових стрільців було і відтворення історичного бою, концерт за участю гуртів «Рутенія», «Тінь Сонця», «KozakSystem» та інших. На горі Лисоня відбувалася також краєзнавча вікторина «Історія Січового Стрілецтва», туристично-спортивні змагання та інші заходи.

Тернопільська область.

 


На знімку: під час заходів на горі Лисоня.


Фото автора.