На Сумщині спалахнув скандал, пов’язаний із літнім відпочинком дітей. 50 з них провели частину канікул у таборі, розташованому в заповіднику «Буймерівка» на території Охтирського району. Це чудове місце посеред соснового лісу, на березі Ворскли. Разом із дітьми із Сумської, Полтавської та Харківської областей у літньому оздоровчому таборі відпочивали гості з Литви.

 

Як з’ясувалося, організували відпочинок школярів у «Буймерівці» Російський культурний центр Сумської області та Організація юних розвідників Сумщини, а допомогу в реалізації заходу надало представництво Росспівробітництва в Україні. Останню організацію створено, щоб вихідці з країн СНД, яким випало жити в Україні, не поривали зв’язків із батьківщиною. Однак хотіли як краще, а вийшло як завжди: хоча йдеться про всю СНД, та Росспівробітництво підпорядковане не комусь, а Міністерству закордонних справ Російської Федерації. В установчих документах зазначається, що ця структура має утверджувати на території України «об’єктивне уявлення про сучасну Росію, її культурний і духовний потенціал, реальний зміст внутрішньо- і зовнішньополітичного курсу країни».


Зовнішньополітичний курс нашого північного сусіда відомий. Яскраве його уособлення — війна на Донбасі. Але як українським дітям за російські гроші намагалися пояснити «правильність» цього курсу, ми можемо лише уявити.


Утім, це особливо й не приховується. 18 серпня на сайті представництва Росспівробітництва в Україні з’явилася публікація «Літній табір для молодих співвітчизників завершив свою роботу у Сумській області». У матеріалі розповідається, що дітей вчили «пам’ятати і шанувати справжніх героїв, які боролись на нашій землі у боях різних часів, а не співати дифірамби вбивцям, засудженим історією». Хто для нинішніх російських ідеологів є «справжніми героями», нам зрозуміло. Вони озброїли тих «героїв» до зубів і стали на чолі їхніх зграй на Донбасі. Є у процитованому реченні й інше ключове словосполучення: «на нашій землі». Мабуть, українським дітям навіювали думку, що і «Буймерівка», де розташований їхній табір, це також територія «русского мира».


Однак лише «роботою з дітьми», виявляється, Росспівробітництво не обмежується. 22 серпня на його сайті з’явився матеріал «На Харківщині відбувся Всеукраїнський форум «Вахта пам’яті. Пам’ятаємо. Пишаємося». Тут також є рядки, варті уваги СБУ. Зокрема, зазначається, що «в умовах сучасної України відбуваються події, спрямовані на викривлення історичної правди, переписуються книги і підручники історії...». Автор матеріалу нібито передає атмосферу всеукраїнського форуму, що відбувся у Харкові, але насправді публікація має вплинути на громадську думку населення у прикордонному регіоні.


Вплив зарубіжної пропаганди на свідомість дітей — це набагато серйозніше. Однак керівник прес-служби обласного управління СБУ на Сумщині Леся Рапута, коли запитав її про дитячий табір у «Буймеровці», відповіла, що нічого про це не знає. Через добу, яка знадобилася для з’ясування всіх обставин справи, вона повідомила: є всі підстави вважати, що публікації на сайті Росспівробітництва — то спеціально спланована інформаційна акція. «Зверніть увагу: ті публікації з’явилися напередодні Дня Незалежності України, і це не випадково», — зазначила Л. Рапута.


За словами керівника прес-служби управління СБУ в Сумській області, сервери, з яких розповсюджується така інформація, розташовані в Росії.


Щодо самого заходу, який відбувся у «Буймерівці», перевіркою встановлено: жодних сепаратистських дій, закликів до порушення територіальної цілісності України у таборі не звучало. Принаймні, один з організаторів цього літнього дитячого відпочинку, котрий живе в Сумах, від цього відхрещується. А щодо «юних розвідників Сумщини», то це звичайнісінькі скаути. Слово «скаут» з англійської перекладається саме як «розвідник». Російський сайт використав літній дитячий відпочинок на Сумщині, щоб опублікувати пропагандистську антиукраїнську інформацію.


Л. Рапута наголосила, що це лише попередні результати вивчення ситуації. На те, щоб розставити всі крапки над «і», потрібен час. І СБУ обов’язково цим займеться.

Сумська область.