На околиці села Семидуби, що в Дубенському районі на Рівненщині, вже 365 років височить козацький редут як свідок буремних подій 1651 року. Cаме тут 10 липня 1651 року трагічно закінчилася Берестецька битва.

Закінчилася тим, що кілька сотень вояків Івана Богуна прикрили відхід козацького війська, тим самим уберегли його для подальших переможних баталій. Богунівцям протистояв багатотисячний польський загін. Бій був запеклим, до останнього подиху жоден із козаків не випустив із рук зброї. Загиблих тутешній люд поховав на місцині, де стояла оборонна застава. І вже 365 років цей останній козацький редут нагадує про оборонців рідної землі.


Останнім часом щороку на пам’ятному полі збирається чисельна громада, щоб поклонитися героїчному минулому. Ось і цьогоріч літургію і панахиду за загиблими провів архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон. Потім на священному місці співали патріотичних пісень, читали вірші, проводили різноманітні турніри, частування козацькими стравами.


Ініціатор створення меморіалу на козацькому редуті письменник Микола Тимчак перед своїми земляками зазначив: «Це не просто колишній козацький редут. Це редут сьогоднішній, за який стають нині сущі козаки та козачки, щоб боронити Україну. Не списом, не шаблею — незламністю свого духу».

Млинів 
Рівненської області.

 


На знімку: на козацькому редуті зібралося чимало люду.


Фото автора.