Парламентська хроніка


Ранкове засідання 7 вересня

 


Зранку в сесійній залі зареєструвалося 347 народних депутатів. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що сьомого вересня відзначається День військової розвідки. «Військова розвідка нині на передньому краю оборони. Військові розвідники весь період війни проти російського окупанта демонстрували високі зразки героїзму та самопожертви», — наголосив глава парламенту. Не про всі їхні операції ми можемо говорити, зауважив він, та додав: «Але можна твердо сказати: нинішня українська військова розвідка дає підстави пишатися нею. Побажаємо їй успіху, побажаємо перемоги!».

 

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, сесія ухвалила зміни до Закону «Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї». У законопроекті пропонується у назві та тексті закону слово «інвалідів» замінити словами «осіб з інвалідністю». Це дасть змогу привести чинне законодавство в частині соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до офіційного перекладу Конвенції та Факультативного протоколу до неї.


Водночас Верховна Рада перенесла розгляд проекту постанови №4735 про звернення до Палати представників Конгресу США щодо початку розгляду законопроекту №5094 «Акт стабільності та демократії в Україні». Як зауважили доповідачі з цього питання, законопроект Палати представників Конгресу США проголошує сприяння Україні у відновленні суверенітету і територіальної цілісності, зняття санкцій з Росії лише після повного виконання Мінських домовленостей, у тому числі й відновлення прикордонного контролю Україною Донбасу тощо. Законопроектом передбачено також попередження передачі будь-якого військового обладнання і військових послуг Росії з країн НАТО на період окупації Російською Федерацією частини території України.


У разі схвалення законопроекту президент США матиме право запропонувати відповідні рішення на рівні НАТО, зауважила Світлана Заліщук. У своєму зверненні Верховна Рада закликає Палату представників Конгресу США, зокрема, розглянути законопроект «Акт стабільності та демократії в Україні».


Проте під час обговорення документа народні депутати висловили низку критичних зауважень щодо його тексту. Зокрема, як наголосив Олег Ляшко, «ми самі не любимо, коли нам вказують, що ухвалювати. Чому ми думаємо, що це сподобається іншим?» — зауважив він і додав, що фракція Радикальної партії не голосуватиме за цей документ.


З огляду на ці та інші зауваження, депутати вирішили перенести розгляд цього питання з тим, щоб узгодити всі позиції.


Сесія ухвалила у другому читанні та в цілому (241 «за») проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань). Законопроект передбачає внесення змін до статей 537, 539 Кримінального процесуального кодексу та до статті 5 Закону «Про судовий збір», з метою спрощення доступу засуджених та взятих під варту осіб до суду під час оскарження ними рішень, дій та бездіяльності адміністрації установ виконання покарань чи попереднього ув’язнення.


Документом визначається, що справи про оскарження інших рішень, дій або бездіяльності адміністрації установ виконання покарань, а також установ попереднього ув’язнення розглядаються районними судами, в межах територіальної юрисдикції яких засуджений відбуває покарання. У відповідності до змін, розгляд справ у таких випадках повинен здійснюватись в порядку адміністративного судочинства. Крім того, засуджені та особи, взяті під варту, звільняються від сплати судового збору у справах, які вирішуються судом під час виконання вироку у відповідності до статті 537 КПК України, у разі відсутності на їх особових рахунках достатніх для сплати судового збору коштів.


Так само у другому читанні та в цілому було ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених».

Підтримала сесія й проект постанови про рекомендації парламентських слухань на тему «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».


Народні депутати ухвалили також два проекти постанов «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» та «Про присудження премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік».


Крім того, Верховна Рада дала згоду на перейменування села Данине Ніжинського району Чернігівської області на село Данина. А також на перейменування села Матроська Ізмаїльського району Одеської області на село Матроска.


На початку ранкового засідання від імені двох фракцій — Радикальної партії та «Народного фронту» — було виголошено заяву. Павло Пинзеник, перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради, акцентував увагу на поширену в деяких ЗМІ інформацію, яка стосується народного депутата Сергія Лещенка. Зокрема, купівлю ним елітної нерухомості в Києві.


«Нашу політичну силу турбує характер обговорення цього повідомлення. Складається враження, що ми опускаємося до рівня попси та жовтої преси. Хоча насправді йдеться про інші дуже серйозні речі — про репутацію українського парламенту. Йдеться про можливу наявність у діяннях окремих осіб, які мають значний вплив на українську політику протягом багатьох років, корупційних правопорушень», — наголосив П. Пинзеник.


«Про можливе корупційне походження коштів — раз. Про можливе ухилення від сплати податків — два. Про можливе заниження вартості об’єкта оподаткування — три. Про можливе внесення у договір купівлі-продажу елітної нерухомості завідомо неправдивої інформації, що може мати ознаки шахрайства, — чотири», — додав депутат.


Озвучену з парламентської трибуни інформацію, наголосив П. Пинзеник, має взяти до відома Національне антикорупційне бюро. «Ст.214 Кримінального процесуального кодексу України визначає це повідомлення як повідомлення про злочин. На підставі цього НАБУ повинно прийняти процесуальне рішення про внесення інформації до Єдиного реєстру розслідувань. Після внесення цієї інформації в реєстр протягом 24 годин ми хотіли би почути від НАБУ інформацію про наявність чи відсутність підстав для притягнення до кримінальної відповідальності зазначених осіб», — сказав П. Пинзеник.


Водночас з’ясувати позицію самого С. Лещенка було неможливо. Як повідомив П. Пинзеник, напередодні Сергій Лещенко був помічений у літаку на Тбілісі.


Насамкінець Голова Верховної Ради повідомив про входження народних депутатів Тетяни Ричкової до фракції Блоку Петра Порошенка та Юрія Одарченка до фракції «Батьківщина». А також про рішення фракції БПП відкликати з посади заступника глави фракції народного депутата Мустафу Найєма.

 

Дослівно

 

Народний депутат Олег Ляшко:


«Маємо ухвалити загальне звернення до Конгресу США щодо їхньої політики підтримки України проти російської агресії, а не щодо конкретного законопроекту, щоб це не розцінювалося як зовнішній диктат».

 

Володимир Литвин, Віктор Развадовський.     

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.