Журналісти та експерти одностайні в своїх коментарях стосовно того, що XXVІ Економічний форум у Криниці-Здруй ввійде в історію як найбільший за кількістю учасників. Адже вперше на цей міжнародний захід замість планованих понад 3 тисяч учасників і гостей прибуло понад 4 тисячі. Другою підставою для того, щоб вважати його історичним, коментатори називають проведення в його рамках двох міні-самітів — прем’єрів країн Вишеградської групи і в форматі V4+UA (Вишеградська група та Україна).


За результатами переговорів Володимира Гройсмана з прем’єрами V4 Беатою Шидло (Польща), Богуславом Соботкою (Чехія), Робертом Фіцо (Словаччина) та Віктором Орбаном (Угорщина) спочатку у форматі V4+UA, а згодом у двосторонньому форматі (з кожним із глав урядів V4), у світ пішов дуже важливий і однозначний посил. Його суть у тому, що, незважаючи на певні відмінності між країнами-членами Вишеградської групи у їх ставленні до Білокам’яної та стану відносин із Кремлем, усі вони, коли прийде відповідний момент і це питання буде поставлене на порядку денному ЄС, підтримають політику продовження санкцій щодо Російської Федерації за її агресивні дії стосовно України.
Під час спільної прес-конференції за результатами переговорів у форматі V4+UA прем’єри Вишеградської групи чітко заявили про волю підтримки нашої держави на шляху її євроінтеграційних устремлінь та готовність до реалізації спільних проектів із Києвом. Проте найважливішою на даному етапі стала декларація V4 про «дуже чітку підтримку України» в питанні запровадження безвізового режиму та «політики, яка має привести в майбутньому до того, щоб Україна стала частиною Європейського Союзу».
У свою чергу В. Гройсман, нагадавши про дворічне поспіль потерпання нашої держави від агресії Кремля та загрози і виклики з боку північного сусіда в енергетичній та економічній сферах, подякував країнам Вишеградської четвірки за «підтримку України в нелегкій боротьбі проти агресії Російської Федерації». Глава українського уряду також підтвердив наявність «величезного потенціалу» для співробітництва нашої держави з країнами V4. Було помітно, що переговори з вишеградськими колегами дали В. Гройсману підстави для оптимізму в «дуже важливому для українців питанні» — ратифікації безвізового режиму. «Ми чекаємо на швидку ратифікацію безвізового режиму», — підкреслив прем’єр-міністр, бо це також сприятиме швидкому рухові України «шляхом позитивних перетворень».
Під час пленарної сесії «Центральна і Східна Європа — чи можемо говорити в один голос?» у рамках Економічного форуму В. Гройсман наголосив, що ситуація, в якій перебуває сьогодні Україна, стосується усіх країн, зокрема держав «Вишеградської четвірки». Відповідаючи на запитання стосовно підтримки, якої потребує нині Україна, прем’єр зазначив, що нашій країні необхідна допомога у проведенні реформ, з використанням досвіду країн V4, які пройшли цей складний шлях раніше.
«Сьогодні допомога Україні потрібна настільки, наскільки Україна сьогодні потрібна Європейському Союзу. На прикладі України ми можемо змінити і зупинити агресора. Ми можемо показати, що неможливо в сучасному світі робити те, що зробила Росія. І тому наша позиція має бути спільною щодо тиску на агресора, на того, хто зневажає міжнародне право», — підсумував Володимир Гройсман базову тезу своїх зустрічей і переговорів, проведених в Криниці-Здруй.


Криниця-Здруй.

 

 Роберт Фіцо, Володимир Гройсман, Беата Шидло, Віктор Орбан і Богуслав Соботка (зліва направо) під час зустрічі голів урядів держав Вишеградської групи у форматі «V4 + Україна» у Криниці-Здруй.


Фото з Урядового порталу.