Науковці із Токійського університету сільського господарства та технологій оприлюднили результати досліджень, згідно з якими пластикові відходи дедалі сильніше отруюють океан. Як стверджує науковий керівник цього дослідження професор Хідешіґе Такада, ще на початку минулого століття у 10 грамах прибережного мулу містилося всього 10 дрібних часточок пластикових виробів, у середині століття їх було 20, а 2010 року — уже 2000 часточок.


Пластмасовим сміттям людина отруює океан з кожним роком дедалі інтенсивніше. На дні Світового океану накопичилася неймовірна кількість різної пластмаси, каже професор Такада. Морська вода всотує в себе токсини, дрібні частки цієї пластмаси потрапляють з їжею та водою в організм морських тварин, птахів та риби. Разом із морською продукцією отрута проникає і в організм людини. Таким чином виходить замкнене коло. Учасники дослідження віднайшли отруйні частки пластмаси у зразках осадових порід, взятих із морського дна поблизу Токіо, у морях Південно-Східної Азії, неподалік Африки. Серед найдрібнішого сміття дослідники часто натрапляли на відходи косметичної продукції, частки, які містяться в скрабах та зубних пастах. Їх мікророзміри дають змогу легко потрапляти в організми риб та морських тварин.


Світовий океан — джерело життя на Землі — потребує негайного очищення, а також таких законів і реальних бар’єрів, які б надійно охороняли його від подальшого забруднення. Професор Такада застерігає: «Треба негайно вжити заходів, адже ситуація незабаром може повністю вийти з-під контролю».


Японські дослідники підрахували: якщо найближчим часом ситуація не зміниться, то до 2050 року вага мікропластику в океані перевищить вагу всієї риби, яка в ньому мешкає. Один з останніх прикладів дуже насторожує: у 80% виловлених під час експерименту анчоусів було знайдено всередині мікропластик.


Токіо.