Міністерство оборони Туреччини постійно звітує перед громадянами країни про проведення операції «Щит Євфрату» на території Сирії. За 14 днів від її початку Збройні сили Туреччини завдали 1 698 ударів по 392 об’єктах екстремістів і вживають усіх необхідних заходів для безпеки мирних громадян.


Тільки за один день Вільна сирійська армія, що просувається за підтримки коаліційних сил і ЗС Туреччини, визволила від терористів ІД дев’ять селищ: Карабах Мамал, Хайдар Баша, Аль-Хумайрах, Умм ат-Тадач, Аль-Масаннах, Джуб аль-Дам, Аль-Мустафа аль-Кабір, Набраве Мазрат і Набра. Турецька армія лише за день знищила 9 укріплених об’єктів ІДІЛ.


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, зазначивши, що сирійсько-турецький кордон уже ізольовано від терористів «Ісламської держави», заявив про те, що вони намагаються перетворити цю територію на заборонену для польотів безпечну зону. З такою заявою Ердоган виступив перед від’їздом до Туреччини із КНР, де відбувався саміт G20. За словами Ердогана, про свої наміри він розповів на двосторонніх зустрічах лідерам Росії та США Володимиру Путіну й Бараку Обамі. Він додав, що прикордонне з Туреччиною місто Джераблус і селище Чобанбей повністю очищено від терористів, і там зараз мирно живуть місцеві жителі. «Таким чином, на території між цими населеними пунктами й річкою Євфрат усе спокійно», — відзвітував президент Туреччини.


Реджеп Ердоган наголосив, що у разі створення безпечної зони сирійські біженці, які проживають у Туреччині, зможуть повернутися на свої землі, а ті, хто мешкає у Сирії, зможуть спокійно жити у своїх будинках.


На жаль, турецька армія також зазнає втрат у ході операції «Щит Євфрату». У вівторок під час ракетної атаки ісламістів з ІД по танках турецьких ЗС у Північній Сирії загинули два військовослужбовці і п’ятеро були поранені.

Турецький телеканал NTV, повідомляючи про це, наголосив, що це перші втрати армії Туреччини за два тижні операції. Але неофіційні джерела стверджують, що Туреччина вже втратила кілька танків і солдатів. Але ці втрати замовчують.