Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на найближчому своєму засіданні розгляне ситуацію, що склалася у Лощинівці Одеської області, та дії органів влади щодо реагування на неї. Про це повідомив голова комітету Григорій Немиря під час спільного з правозахисниками брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, до участі в засіданні будуть запрошені також представники МВС, місцевої влади та Уповноваженого з прав людини.


Григорій Немиря закликав владу унеможливити повторення ганебних подій у Лощинівці та гарантувати безпечне життя всіх громадян у багатонаціональному українському суспільстві. «Незважаючи на декларовані державою рівні права для представників усіх національностей, саме роми є найбільш незахищеними та вразливими серед інших національних меншин, представлених в Україні», сказав він.


На його думку, інцидент у Лощинівці не варто розглядати як ізольований випадок. «Це не стосується лише окремої місцевості чи окремих учасників — це свідчить, що потребує корекції вся система, яка наразі не працює», — підкреслив Григорій Немиря.


«Те, що сталося, ми розцінюємо як погром на етнічному ґрунті, тому потрібно реагувати відповідно. На жаль, реакція була не відповідна, бо дії місцевої влади призвели до дискримінації цілої етнічної групи, що межує з етнічною чисткою», — заявив Йосип Зісельс, голова Асоціації єврейських організацій і громад України.


Правозахисники висловили стурбованість бездіяльністю правоохоронців і тим, що місцева влада і голова Одеської ОДА фактично переклали провину на ромську громаду. Такі дії, на думку голови Коаліції ромських організацій Володимира Кондура, свідчать про розпалювання міжнаціональної ворожнечі з боку місцевої влади та окремих громадян України. Тож ромська спільнота звернулася до Президента, Прем’єр-міністра та парламенту з вимогою гарантувати виконання міжнародно-правових зобов’язань, які взяла на себе Україна, у сфері інтеграції ромів в українське суспільство, заявив він.


Представниця офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оксана Філіпішина нагадала, що Україна приєдналася до багатьох міжнародних документів щодо захисту від дискримінації — зокрема, Конвенції про ліквідацію расової дискримінації. «Якщо говорити про трагедію і відповідальність за неї, то лише закон має бути точкою відліку для усіх питань і відповідей щодо провини і покарання», — наголосила вона.


Вл. інф.