Учора зранку біля Товариства сприяння обороні України було людно. Парадні двері заблокували чоловіки у камуфляжі. Вони не пускали всередину очільника цієї організації Тимченка. Він своєю чергою покликав поліцейських (ті вже були на місці події) і заявив про перешкоджання його професійній діяльності. Далі перед телевізійними камерами, які спостерігали за тим анонсованим дійством, відбулася словесна дуель між головою ТСОУ і Юрієм Чижмарем, екс-начальником управління військово-патріотичного виховання цієї організації. Втім, взаємні звинувачення учасників конфлікту лунали не вперше. Відкрите протистояння почалося навесні. Тоді голова ТСО України Віктор Тимченко ліквідував своїм наказом структуру, яку очолював Чижмар. У липні останній подав позов до суду. В очікуванні справедливого вердикту сторони продовжують з’ясовувати відносини... Зокрема, керівництву Товариства сприяння обороні закидають нецільове використання об’єктів, оборудки з майном, що йому підпорядковане, не на користь держави, яка перебуває у стані війни. Раніше народний депутат України Дмитро Тимчук повідомляв, що у Комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони є інформація по діяльності ТСОУ, згідно з якою ця організація «заточена» винятково на заробляння грошей...

 

Приводом для вчорашньої зустрічі опонентів стало зібрання бюро організації, на якому її регіональні голови мали обговорити нову версію статуту. Саме на це засідання група підтримки Чижмаря і не пускала керівництво ТСОУ. Між тим, журналісти попросили озвучити свою позицію обох «дуелянтів», а перед тим — представитися. Віктор Тимченко був обурений таким ставленням преси. Мовляв, товариству віддав двадцять років. А ось його опонент — це «людина, яка вскочила невідомо звідки. Хоч він і каже, що прийшов з Майдану»...


Ситуацію очільник Товариства сприяння обороні прокоментував так:


— ТСОУ існує вісімдесят років. Нині ми створили структуру — Центр бойової спеціальної підготовки. І там працюють патріотично налаштовані люди, які пройшли фронт. Саме такі нині потрібні. А він (Чижмар. — Авт.) не воював... Його управління працювало на себе. Навіть кошти від волонтерів використовувалися у невідомий спосіб — майже 300 тисяч на якийсь сайт... Усі ці дані — у суді. Він розбиратиметься. Я маю повноваження створювати штатний розпис організації самостійно. Сьогодні має відбутися засідання бюро. На нього з’їхалися представники з регіонів. Наразі є новий закон про об’єднання громадян, і маємо його врахувати. Отже, розглянемо новий проект статуту, який підготували наші юристи.


А на запитання «несвідомих» представників ЗМІ, чим займається організація і на які гроші існує, Віктор Тимченко відповів:


— Ми готуємо молодь для захисту Батьківщини згідно з нашим статутом. Ми не маємо бюджетних коштів. Не маємо жодних пільг щодо нашої роботи — тобто податки на нерухомість, на землю і решту сплачуємо на загальних засадах. Ми не маємо взагалі якогось фінансування заходів. Усе відпрацьовуємо за рахунок госпрозрахункової діяльності, 80% якої становить підготовка водіїв для господарства України.


Своєю чергою Юрій Чижмар заявив:


— Указ Президента України про військово-патріотичне виховання не виконується. Тому що стара команда ТСОУ за два роки війни нічого в тому напрямку не зробила. А ми прийшли з Майдану і створили управління військово-патріотичної роботи територіальної оборони. І власними коштами сорок працівників нашого управління виконували завдання весь цей час. Але у травні цього року Тимченко своїм наказом ліквідував управління.

Хоча воно створювалося колективно на засіданні бюро. Весь час я закликав запровадити мораторій на продаж майна ТСОУ. Але на початку року по шість-сім об’єктів почали виставляти на продаж. Після того почалися гоніння...


За словами співрозмовника, будівлю ТСОУ вимушені блокувати, щоб не допустити термінового обговорення нової версії статуту. Мовляв, у тому варіанті немає нічого про територіальну оборону. Хоча нині питання територіальної оборони врегульовано законом України про оборону (там є відповідна стаття). І положенням про розгортання територіальної оборони.


Як пояснив Юрій Чижмар, засідання бюро ТСОУ закрито для громадськості. І своєю акцією активісти хочуть звернути увагу на проблеми, щоб на державному рівні було врегульовано діяльність товариства.


— Тимченко може маніпулювати членами бюро. Раніше на з’їзді вони вирішували майнові питання у розмірі 500 тисяч гривень балансової вартості. А тепер можуть ухвалити рішення і продати ще 20 відсотків майна...

Відбувається розбазарювання і розкрадання, а патріотичною роботою ніхто не займається, — зазначив він.

 

ДОВІДКОВО

 

Товариство сприяння обороні України є правонаступником ДТСААФ. Відповідно до Закону України «Про об’єднання громадян» ТСО України зареєстровано 10 жовтня 1991 року Мін’юстом як Всеукраїнська громадська оборонно-патріотична організація громадян.