На тридцяти гектарах вирощуватимуть високопродуктивні саджанці яблунь, груш та слив у ТОВ «Бучачагрохлібпром». Зовсім недавно тут купували саджанці в Італії, Польщі, Сербії, а торік уже продали понад мільйон саджанців власного виробництва. У планах — вийти на п’ять мільйонів і реалізовувати їх не лише в Україні, а й за кордоном. Навесні 2012-го заклали перші кількасот гектарів саду, а вже торік збирали перший врожай. Загалом під сади планують відвести дві з половиною тисячі гектарів, а ще збудувати склад-холодильник для зберігання яблук, груш, слив на 20 тисяч тонн та налагодити їх переробку. Виросте також агромістечко з житлом для спеціалістів, які працюватимуть у цій галузі. У керівників товариства амбітні плани стати яблучною столицею нашої країни. 
Дещо іншу політику ведуть у ТОВ «Україна», що у Підволочиському районі. Тут також заклали власний сад на 177 гектарах, будують фруктосховище. Водночас планують безплатно роздавати саджанці жителям віддалених сіл, вчити їх доглядати за промисловим садом. Урожай обіцяють забирати для переробки. 
Одне слово, на Тернопільщині справжній бум садівництва. Тон задають великі сільгосппідприємства, за ними тягнуться дрібніші, а також фермерські господарства. Загалом в області мають на меті відвести під сади десять тисяч гектарів.