ОБСЄ виробляє нові підходи до проведення переговорів у мінському форматі. Про це після закінчення засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі заявив у середу спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік. Вочевидь, про ці «нові ідеї» він говорив на своїй учорашній зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Москві, куди Сайдік зібрався з візитом одразу після Мінська.

 

На думку багатьох аналітиків, зустрічі у форматі Україна—ОБСЄ—Росія давно зайшли у глухий кут. Вивести переговорний процес на новий рівень могла «нормандська четвірка». Однак у серпні Путін заявив, що Москва виходить із переговорів у такому форматі.


Після саміту G20 риторика Кремля з цього питання цілком змінилася. Таку думку висловив у телеефірі директор Департаменту політики і комунікації МЗС України Олексій Макеєв. За його словами, важливий не сам факт зустрічі, а її результат.


«Щойно ми з нашими партнерами побачимо, що є шанс на досягнення реальних домовленостей, як вийти із цього глухого кута, коли ми побачимо, що російська сторона справді готова припинити вогонь, готова виконати всі оборонні елементи, тоді ми будемо готові до проведення зустрічі», — зазначив Макеєв.


А поки що Тристороння контактна група констатує: режим припинення вогню, оголошений з 1 вересня на Донбасі, переважно дотримується і повинен мати безстроковий характер. На 13 вересня запланована позачергова відеоконференція, де одним з головних питань будуть доповіді представників СММ ОБСЄ та офіцерів СЦКК про дотримання режиму тиші на постійній основі. Про це повідомила прес-секретар Леоніда Кучми, який представляє Україну на переговорах у Мінську.


Україна висловила занепокоєність організацією «праймеріз», які готують в ОРДО. Такі заходи не відповідають Мінським домовленостям.


У рамках роботи економічної підгрупи досягнуто домовленості про запуск залізничних перевезень на ділянці Попасна—Стаханов, а також про остаточне відновлення і запуск перегону Микитівка—Майорськ. Робота цих двох напрямків необхідна для постачання вугілля на українські ТЕЦ.


У зв’язку з відсутністю прогресу в справі звільнення заручників українська сторона запропонувала порушити це питання як ключове на наступному засіданні, запланованому на 21 вересня.


Тим часом у неволю до окупантів у Донецьку потрапили нові заручники, і тепер їх кількість перевищує 110 осіб, повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт.


«Ми можемо говорити про те, що в перспективі буде звільнено 47 заручників щонайменше, і ми маємо йти далі», — сказав він, закликавши бути обережними громадян, які пересуваються на лінії зіткнення.