Учора завершив свою роботу XXVІ Економічний форум у польському містечку Криниця-Здруй. Комплексні підсумки триденної роботи в рамках 6 пленарних сесій та понад 150 дискусійних панелей, лекцій і дебатів ще попереду. Нині можна говорити про враження та про загальні тенденції, які відчувалися під час дискусій та в ході кулуарного опитування учасників.

 

Форум, тон роботи якого задавала провідна тема «Європа перед викликами — об’єднані чи поділені», зібрав понад 4000 представників із 53 країн. «Голос України» інформував про українську складову перших двох днів форуму, яку визначили присутність у Криниці-Здруй Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та його переговори у форматі UA+V4 (Україна і Вишеградська четвірка).


Однак на окрему увагу заслуговують підсумки двосторонніх переговорів глави нашого уряду з його польською колегою Беатою Шидло. На порядку денному зустрічі було поглиблення співробітництва між нашими країнами у сфері економіки, інфраструктури, енергетики, культури. Сторони обговорили ситуацію на спільному кордоні й дійшли, за словами В. Гройсмана, «єдиної думки», що повинні «дати гарний сервіс на перетині кордонів, та все зробити для того, щоб були мінімізовані черги».


Не оминули прем’єри також обговорення впливу на двосторонні відносини історичних питань, адже після липневої (так званої волинської) резолюції польського Сейму їх було винесено на перше місце в політичному та суспільному дискурсі. Більш того частина польського політикуму не приховує, що ставить у залежність від їх вирішення всі інші напрями політики підтримки щодо України.


Декларації прем’єра Б. Шидло, що прозвучали в Криниці, певною мірою йшли в дисонанс із думкою  прихильників «історичного підходу» до розвитку відносин офіційної Варшави з Києвом. Глава польського уряду заявила, що її країна незмінно стоїть на позиції, що Польща хоче бути послом України на арені Європейського Союзу, бо у Варшаві вважають, що «вільна, суверенна, демократична Україна — гарантія безпеки Європи і Польщі».

Тому в Польщі зацікавлені, «щоб Україна розвивалася, щоб продовжувала процес започаткованих реформ та щоб успішно його завершила», підкреслила прем’єр і резюмувала: «Для Польщі Україна в ЄС — це та мета, яку ми (поляки) хотіли би бачити реалізованою».


Найближчий розвиток подій покаже, наскільки ці декларації матимуть віддзеркалення у реальній міжурядовій взаємодії, про активізацію якої домовилися прем’єри.

Криниця-Здруй.