З чого робитимуть медалі для токійської Олімпіади-2020? В іншій країні би задумалися, де взяти кілограми золота, срібла, бронзи для медалей, які розігруватимуться. А організатори Олімпійських ігор у Токіо, як повідомляє Nіkkeі Asіan Revіew, підійшли до проблеми креативно: вони вирішили всі необхідні матеріали взяти з мільйонів використаних і викинутих на «смітник» телефонів, смартфонів та іншої побутової електроніки. Адже такі «відходи» містять достатню кількість різноманітних дорогоцінних металів.


Але скільки ж їх треба? Відомо, що для Олімпійських та Паралімпійських ігор 2012 року в Лондоні на золоті, срібні та бронзові медалі було витрачено 9,6 кілограма золота, 1210 кілограмів срібла та 700 кілограмів міді.


Навіть якщо врахувати, що на токійській Олімпіаді буде розігруватися більше медалей, ніж на лондонській, оскільки МОК додав до змагань кілька нових видів спорту, то все одно за наведеними вище цифрами можна приблизно зорієнтуватися.


Японія має досвід утилізації старих засобів електроніки. 2014 року із старих ґаджетів, які користувачі відправили у сміттєві контейнери, було добуто 143 кілограми золота, 1566 кілограмів срібла та 1112 тонн міді. Отже, для японської переробки дорогоцінної вторсировини виготовити медалі з неї для Олімпіади не є надто складним завданням. Причому досі резерви використовувалися не повністю. Тож Олімпійський комітет має намір залучити партнерів, які допоможуть налагодити додаткову «олімпійську» переробку, а також кинути клич свідомим громадянам, волонтерам, які допоможуть із постачанням сировини на переробні потужності. Таким чином проект дасть змогу практично кожному мешканцю країни стати співтворцем олімпійських медалей.

Токіо.