Мораторій пропонують продовжити

 


Не допустити продажу земель сільськогосподарського призначення закликав під час брифінгу народний депутат Вадим Івченко («Батьківщина»).


За його словами, мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення закінчується у грудні 2016 року. «Великі агрохолдинги вже досить тривалий час орендують значні масиви земель і готуються до цієї події.

Останні події свідчать про те, що триватиме робота над відкриттям ринку землі. У парламенті постійно з’являються законопроекти, які так чи інакше забиратимуть нашу землю», — наголосив депутат.


Один з таких законопроектів, за словами В. Івченка, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)» (реєстр. №4010а). «Статті цього законопроекту повністю не відповідають вимогам гармонізації законодавства з ЄС.

Ним дозволяється здавати землю в оренду без згоди власника, встановлюється строк оренди майже 50 років, надається право тому, хто взяв землю в емфітевзис, закладати її в банківській установі. Вся аграрна спільнота, всі асоціації, наукові установи, експерти б’ють на сполох. Вони вважають, що цей законопроект нав’язує суспільству ринок земель. Тим самим позбавляє селян і державу майбутнього. Маємо зупинити цей законопроект», — зауважив народний депутат і додав, що аграрна спільнота, асоціації звернулися до керівників фракцій та глави парламенту з проханням не ставити на голосування цей проект.


Інсинуації навколо побудови об’єкта «Стіна» мають бути припинені


На цьому під час брифінгу наголосив народний депутат із фракції Блоку Петра Порошенка Андрій Антонищак.


Він нагадав, у якому незадовільному стані перебувала українська армія ще два роки тому. Нині, зауважив він, ми маємо більш вмотивовану на теренах Європи армію, висококласну Службу безпеки, а також відновлену Державну прикордонну службу.


Депутат наголосив, що у 2014 році було ухвалено стратегічне рішення побудувати інженерні споруди навколо кордону з Російською Федерацією — «Стіну». «Проте після початку будівництва розпочалися нападки на Прикордонну службу. Спочатку це були окремі народні депутати, потім один із телеканалів, згодом підключилася військова прокуратура України», — сказав він.


«Ми, народні депутати, виїхали у Харківську область для того, щоб на власні очі побачити цей проект. Так, з чиєїсь дурної голови він був названий «Стіна». Можливо, тому багато хто бажав побачити китайський мур, а не інженерні споруди. Але давайте говорити та оперувати фактами», — зауважив він і додав: «Основна мета Прикордонної служби — забезпечити візуально-технічний контроль україно-російського кордону, своєчасно виявляти порушення і загрози та оперативно на них реагувати. Для реалізації цього плану у Держбюджеті було передбачено понад чотири мільярди гривень. Але фінансування здійснювалося лише на рівні 40% від цієї суми. Тому крикуни, які кажуть, про вкрадені чотири мільярди гривень, мають щонайменше спростувати свої слова».


Роботи, за словами депутата, проводились у Чернігівській, Харківській, частково в Херсонській областях. Зроблено: 226 км протитанкових рвів, 40 км контрольно-слідової смуги, 72 км загороджувального паркану, 104 рокадних споруди, два опорні пункти. «Тобто нині частина україно-російського кордону виглядає як одна з найкраще облаштованих у світі. Ізраїльські експерти дали дуже високу оцінку людському фактору, інженерному потенціалу та спорудам, які на сьогодні зроблені», — зауважив Андрій Антонищак. Звертаючись до політиків, депутат попросив їх бути толерантними в своїх висловлюваннях. «Неприпустимо під час війни критикувати свої Збройні Сили, СБУ та Прикордонну службу. Як мінімум це не коректно, а як максимум — це зрада», — наголосив він.