Скандал довкола законності купівлі народним депутатом України від БПП, членом парламентського антикорупційного комітету Сергієм Лещенком елітної квартири в новобудові в центрі Києва площею майже 200 кв. м вартістю мало не 7,5 млн. грн. набирає обертів. Це питання перевірятиме НАБУ, Антикорупційна прокуратура і Національне агентство з питань запобігання корупції.

 

Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький доручив НАБУ перевірити законність придбання народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком елітної квартири. «У випадку встановлення ознак злочину, антикорупційними органами будуть вжиті всі передбачені законом заходи для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності», — йдеться у листі антикорупційного прокурора.


Правління партії «Демократичний альянс» відсторонило Сергія Лещенка від роботи в керівних органах партії на час проведення перевірки НАБУ і НАЗК щодо купівлі ним елітної квартири. Сергій Лещенко особисто звернувся до НАБУ і НАЗК з проханням перевірити його статки та придбання квартири і на період перевірки склав із себе повноваження члена правління «ДемАльянсу».


Парламентарій пояснив джерела придбання квартири у коментарі журналістам. За словами С. Лещенка, частину коштів на квартиру (100 тисяч доларів) він позичив у керівника сайту «Українська правда» Олени Притули терміном на 10 років, ще частину коштів — у своєї подруги, відомого DJ Анастасії Топольської (хоча вона ще перебуває у шлюбі з іншим чоловіком), а ще частина коштів — власні заощадження. Депутат пообіцяв вказати придбану цьогоріч квартиру у своїй декларації за підсумками 2016 року.

За минулий рік депутат задекларував майже 200 тисяч гривень. Однак, зі слів депутата, зараз його дохід складається, окрім зарплати депутата, з доходу від журналістської діяльності в журналі «Новое время», публікацій за кордоном, викладацької діяльності в Українському католицькому університеті та дохід від проекту посольства Нідерландів.


Народні депутати бурхливо відреагували на черговий інформаційний скандал. Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв закликав депутатів «починати з себе» і першими показувати приклади щодо прозорості своїх статків і витрат. І звернувся до НАЗК з проханням перевірити законність фінансування партій, до яких входять члени антикорупційного комітету. Хоча С. Лещенко був одним із авторів законопроекту про відкриття реєстрів прав власності. 


За словами колеги С. Лещенка по фракції БПП Ольги Червакової, це питання на засіданні фракції ще не обговорювалося. Проте, на її думку, Сергію варто було детальніше пояснити походження коштів на квартиру, адже договір займу офіційно не оформлено.


У свою чергу, Мирослава Гонгандзе, котра нині проживає у США, заявила, що дітям Георгія Гонгадзе, котрий був засновником «Української правди», нічого від цього проекту не дісталося, і вона зараз шукає кошти на навчання дітей.


Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Сергій Лещенко, навпаки, вчинив чесно, записавши квартиру на себе. Адже більшість депутатів переписує свої квартири на родичів чи взагалі на підставних осіб, а гроші ховає в офшорах.

 

Коментар

 

Народний депутат України Сергій ЛЕЩЕНКО:


— Квартира оформлена на моє ім’я — це ознака моєї готовності до будь-яких запитань. Буде перевірка НАБУ, і цей компетентний орган має зробити висновки. У нас корупціонери ховаються за офшорними компаніями, підставними особами і займаються розкраданням бюджетних коштів. У даному випадку йдеться про абсолютно протилежну ситуацію на 180 градусів.