Експозицію «Мутагенез», відкриту в столичному Музеї гетьманства, автори — молоді митці Алекс Єськова та Антоніо Шевченко — коротко змальовують так: «Проект-дискусія, присвячений дослідженню причин процесу виникнення конфлікту на Донбасі».

 

Подружжя художників-переселенців із Донецька експлуатує і водночас руйнує міфи про схід і захід. Терикони, шахтні копри, вугілля на-гора, автомобільні шини з українським орнаментом розташувалися поруч у прохолодних підвальних залах старовинного маєтку. «Цей проект ми обговорюємо щодня вже протягом чотирьох років. Якісь роботи прибираємо, якісь додаємо. Оскільки конфлікт не завершено, проект триває», — каже Антоніо Шевченко.


«Мутагенез — тривалий процес мутації, певна деформація генотипу. Ще до війни ми спостерігали це. А нині зачіпаємо тему конфлікту на Донбасі. Для нас вона жива і близька. Донбас — це місце, яке об’єднало кілька культур. Росіяни, українці, греки, татари, інші національні меншини. І коли відбувається взаємодія, дуже легко здетонувати, щоб виник конфлікт. Налаштувати одну групу людей проти іншої. Тому повинна розвиватися культура. Це стратегічно важливе питання, нарівні з державною безпекою. Коли культурою нехтують — відбувається деформація, яка трапилася на сході», — пояснює Алекс Єськова.


Метафори, що їх використовують молоді художники, іноді надто прямолінійні і зрозумілі без коментарів. Вогонь, який замінює природне світло, присутній на полотнах та в інсталяціях майже скрізь: від видобутого з надр «чорного золота» і відблиску заводських печей до символічного полум’я пристрастей та епатажного портрета Тараса Шевченка. Вогонь — це конфлікт і водночас — очищення, перетворення і гартування.


І в регіоні, де наче в мартенівській печі переплавлялися людські долі і традиції, де колективне завжди переважало над індивідуальним, кожному також важливо зберігати власне коріння і традиції та поважати чужі. І це — один із головних висновків, до яких спонукає «Мутагенез». Чудовою ілюстрацією цієї тези став виступ на відкритті виставки фольклорного ансамблю «Дивина» із Донецька: у репертуарі колективу — унікальні пісні, дбайливо зібрані в селах шахтарського краю. Сьогодні учасниці ансамблю живуть і репетирують у столиці та відкривають слухачам інший Донбас.

 

Фольклорний ансамбль «Дивина» із Донецька взяв участь у відкритті експозиції.

 

Молоді художники Алекс Єськова та Антоніо Шевченко поруч із інсталяцією, яка зображує вугілля, що піднімається конвеєром на-гора.

Фото Євгена ЗОЛОТОВА.