Життя дітей не має бути заручником «митних ігор»

 


Медичні препарати, необхідні для лікування онкохворих дітей, уже майже 90 днів перебувають на митниці й невдовзі можуть бути повернуті тим, хто їх надіслав. На цьому під час спільного брифінгу наголосили народні депутати Ольга Богомолець (БПП), Владислав Голуб (БПП) та Оксана Корчинська (Радикальна партія).


За словами О. Богомолець, вартість препаратів, які протягом трьох місяців лежать на складах, становить 125 млн. грн. Крім того, у понеділок спливає 90 днів терміну, протягом якого ці препарати можуть перебувати на митниці. Потім вони будуть відправлені назад.


«Фірми не можуть домовитися між собою, хто нестиме відповідальність за митне оформлення зазначеного товару. Це достатньо критичні ліки, адже йдеться не просто про здоров’я, а про життя дітей», — зазначив Владислав Голуб і додав: «Нині ці медикаменти перебувають на митному транзитному складі. Згідно з законодавством, лише резидент України може подати на їх митне оформлення, але різні органи як державної влади, так і компаній шляхом певних бюрократичних маніпуляцій переводять стрілки один на одного». Він закликав Мінохорони здоров’я та Мінфінансів, резидента України «Людмила-Фарм» та нерезидента — постачальника до якомога швидшого знаходження компромісу щодо митного оформлення. За словами депутата, це питання має бути вирішено до кінця п’ятниці, або максимум у понеділок.


У свою чергу Оксана Корчинська зауважила, що звернеться до ГПУ та СБУ з проханням розслідувати цю ситуацію.


Від ГПУ та СБУ вимагають розслідувати напад на «Інтер»


«Опозиційний блок» провів власне розслідування щодо подій навколо телеканала «Інтер». Про це під час брифінгу повідомили представники фракції Олександр Вілкул, Юрій Мірошниченко та Микола Скорик.


За словами О. Вілкула, до організації та проведення терористичного акту, саме так депутати кваліфікують ті події, причетні керівники та окремі народні депутати з фракції «Народний фронт», а також помічники міністра внутрішніх справ, радикали з «Братства» та низка кримінальних елементів.


«Ми вимагаємо, щоб напад було кваліфіковано як теракт, а справою зайнялися Служба безпеки та Генпрокуратура», — наголосив М. Скорик.


«Наша вимога — незалежне розслідування силами ГПУ та СБУ та відставка міністра внутрішніх справ», — додав він.


Водночас Ю. Мірошниченко заявив, що йдеться не про ситуацію з окремим каналом, а про свободу слова і взагалі про існування демократії в країні. «Адже коли залякують політиків, журналістів, не можна говорити про вільне конкурентне суспільство, де можуть висловлюватися різні точки зору і розвиватися демократичні інституції», — зауважив він і додав, що на цьому наголошували й міжнародні представники.