У Берліні відбулася зустріч глав зовнішньополітичних відомств України та Німеччини Павла Клімкіна та Франка-Вальтера Штайнмаєра. На ній ішлося про ситуацію на сході України, шляхи врегулювання конфлікту, можливості досягнення позитивних результатів у цьому напрямку. Також розглядалася низка гуманітарних питань.


Обидва міністри цього разу не приховували розчарування щодо ходу виконання Мінських домовленостей, зокрема режиму припинення вогню на Донбасі. Угода про перемир’я, ухвалена рік тому, «не спрацювала», ситуація у зоні конфлікту залишається нестабільною. Обидва міністри занепокоєні тим, що досі не вдається укласти рамкову угоду про відведення збройних формувань від лінії зіткнення, так само і відведення важких озброєнь постійно відбувається з порушеннями, а спостерігачі ОБСЄ, як і раніше, не мають повного доступу в регіони збройних конфліктів.

 

На спільній прес-конференції Павло Клімкін заявив: для того, щоби говорити про прогрес на Донбасі, «поки що дуже мало позитива». Режим припинення вогню, про який домовлялися наприкінці серпня, «протримався 1—2 дні, а напередодні берлінської зустрічі в районі конфлікту було понад 20 обстрілів, зокрема мінометний вогонь». Клімкін також заявив, що навіть на засіданні в Мінську РФ робила спробу здійснити провокацію, «намагаючись інкорпорувати в роботу тих, проти кого відкрито судові справи». За його словами, Росія і бойовики не мають наміру обговорювати практичні аспекти деескалації.


Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини «сьогодні й завтра», до того ж не лише в конфлікті, а й у гуманітарній сфері. Водночас він наголосив, що конфліктуючі сторони не повинні забувати про прийняття законів — про амністію, спеціальний статус окупованих Донецької і Луганської областей, а також про місцеві вибори. Хоча, зазначив Штайнмаєр, «ми знаємо, що тут ще багато роботи».


Зі своїм візаві не погодився Павло Клімкін: «Реально підготовка до виборів, коли по Донбасу їздять сьогодні понад дві тисячі броньованих машин, коли там величезна кількість легких озброєнь, підготовка до вільних і чесних чи будь-яких виборів абсолютно неможлива». 


Утім, обидва дипломати зійшлися на думці, що для забезпечення повноцінного режиму тиші на Донбасі слід докласти значних зусиль. Та висловили занепокоєння щодо того, як реалізуються Мінські угоди. 


Штайнмаєр зауважив, що й жодна зі сторін, залучених до переговорного процесу, «не може бути задоволена імплементацією цих домовленостей».


Однак сторони не бачать альтернативи дотриманню вимог Мінських угод і шукають інструменти для їх реалізації, передовсім для припинення вогню. Тому 14 вересня ця робота триватиме вже в Києві, де відбудеться зустріч міністрів закордонних справ Німеччини, Франції та України з тим, щоб «оживити» переговорний процес із розв’язання конфлікту на сході України, який зайшов у глухий кут. Із тим, щоб добитися «справжньої реалізації» цього документа та припинити насилля на сході України. Про це заявив глава МЗС ФРН на прес-конференції з міністром Павлом Клімкіним. Щоправда, він не сказав, чи можливі в найближчому майбутньому переговори у форматі «нормандської четвірки» на рівні глав держав.

Берлін.