У колишніх республіках Югославії не люблять екс-президента США Білла Клінтона за те, що він дав згоду на бомбардування сербів винищувачами НАТО під час громадянської війни 1992—1995 років, а також у 1999-му. Не люблять настільки, що через кілька років вирішили помститися його дружині Гілларі Клінтон, яка є кандидатом у президенти США. Помста вийшла своєрідною і на неї звернули увагу чимало ЗМІ планети.

 

На взуттєвій фабриці «Бема» і Лазня Лука (столиця Республіки Сербської — складової частини Боснії і Герцеговини), яка є власністю боснійських сербів, вирішили виготовити туфлі для Меланії Трамп, дружини основного суперника Клінтон на майбутніх президентських виборах Дональда Трампа. Господарі й майстри «Беми» заявили, що шиють туфлі для майбутньої першої пані Америки й бажають Меланії ввійти в них у Білий дім після виборів.


Слід зазначити, що майстри «Беми» справді постаралися: кілька пар туфель, виготовлених за лекалами їхніх колег із рідного міста Меланії Трамп Севніца, що в Словенії, просто заворожують погляд. На презентації для журналістів туфлі засипали білими трояндами й виставили на спеціальний постамент. Автори шедеврів пропонують Меланії у золотавих туфлях супроводжувати майбутнього президента в поїздках Америкою та країнами світу. Вони зробили їх із дуже м’якої шкіри й поставили на дуже зручну підошву та дали гарантію — ноги в них не втомлюватимуться. У білих туфлях на високій шпильці майстри пропонують із тріумфом увійти уперше в Білий дім. 


Технічний директор фабрики «Бема» Марінко Уміцевич заявив, що ці туфлі — «...відповідь на брудні коментарі на адресу Меланії Трамп як дружини й матері. Ми сподіваємося, що Америка перестане бути світовим жандармом. Ми сподіваємося, що США будуть ділитися дружбою, а не бомбами, які серби отримали від Білла Клінтона».


Репортажі із взуттєвої фабрики «Бема» облетіли майже всі канали телебачення в багатьох балканських країнах. Але деякі журналісти, крім захвату, висловлювали й сумнів: а чи не поквапилися шевці з подарунком? Чи не краще його було зробити Меланії після оголошення результатів президентських виборів у США? А поки що туфельки розглядають тільки як помсту родині Клінтонів.