У скандальному Святошинському провулку два дні стояла тиша

 

Наприкінці минулого тижня «Київміськбуд» оголосив про припинення роботи на всіх своїх п’ятдесяти майданчиках у столиці, протестуючи проти того, що йому заважають забудувати ділянку біля житлового будинку в Святошинському провулку, 2, а також через короткострокову акцію з блокування громадською організацією — цивільним корпусом «Азов» — офісу компанії на Печерську.

Керівництво «Київміськбуду» наголошує на тому, що має всі необхідні документи й дозволи на будівництво на скандальній ділянці у Святошині, що жителі сусіднього будинку давно заважають почати роботи й наймають «тітушок» для зриву робіт. Сказано було й про те, що мешканцям уже пішли на поступки й погодилися віддати нижні поверхи майбутньої 25-поверхівки під дитячий садок. Увагу акцентували на тому, що останнім часом у Києві забудовникам дуже важко працювати, бо кияни постійно влаштовують протести, побоїща, і прості робітники бояться виходити на будмайданчики. Крім того, пролунало обвинувачення в тому, що городяни самі запрошують найманців — «захисників» — для силового протистояння з добропорядними будівельними компаніями й у такий спосіб заважають вести бізнес.

 

Напевно, такі заяви обурять киян, змушених з початку 2000-х років регулярно протестувати всіма доступними способами проти нового будівництва у дворах їхніх житлових будинків, проти хаотичної забудови висотками кожного шматочка вільної території міста на шкоду жителям, екології, естетиці та всупереч здоровому глузду. Адже городяни борються за місце під сонцем, за цивілізовані умови проживання, за те, щоб чиїсь бізнес-інтереси не були поставлені вище за інтереси людей. Існує статут міської громади Києва. Нехай забудовники його уважно прочитають. Населення міста має право й зобов’язане брати участь у вирішенні всіх проблем, що виникають на його території. Є багато прикладів нормальних стосунків громади й будівельників: ніхто не думав протестувати, коли зводилися висотки у промзоні на вулиці Петра Дегтяренка (нині вулиця Сім’ї Кульженків), коли продовжували й забудовували гарними кварталами вулицю Ломоносова. Тому, що це не порушувало права городян. Дивним є питання про «тітушок»-найманців, поставлене «Київміськбудом». У тому, хто перший їх найняв і для чого, у кожному конкретному випадку може дуже швидко розібратися прокуратура. Тисячі киян, які стикалися з проблемою, поіменно назвуть вам компанії, що наймали людей спортивної статури, озброєних арматурою, ціпками, битками, щоб захистити забудовників і їхні майданчики від розгніваних жителів.


«Влада не повинна доводити ситуації до бійок на будмайданчиках. І ця проблема місцевої влади в Києві не зникає й передається від одного керівника міста до другого, — вважає екс-глава столичної міськдержадміністрації, а нині віце-президент Конфедерації будівельників України Іван Салій. — Міська влада виборна, вона найнята мешканцями Києва й має діяти в їхніх інтересах. А також в інтересах бізнесу, який діє на території міської громади, платить податки, люди, які працюють у ньому, також вибирали цього голову, щоб він створював умови для спокійної роботи. На початковому етапі виділення землі думати треба, дотримуватися Генплану й містобудівних норм, не йти на поводі в бізнесу — не виділяти під забудову території впритул до наявного житла. Все дуже просто! Якщо влада впевнена, що зробила правильно, виділивши ділянку, і документи в забудовника в порядку, то чому вона чекає, коли люди повбивають один одного в акціях протесту, чому не втручається одразу? Адже це її прямий обов’язок — захистити й тих, і других, посадити людей за стіл переговорів!
Страйк, оголошений «Київміськбудом», — абсурд. Не можна «ображатися» і зупиняти всі будівництва в місті, позбавляти простих працівників зарплати, стопорити галузь. Це видається безглуздим, — каже Іван Салій.


— На п’яту добу жорсткого протистояння нас усе-таки запросили в КМДА на переговори, — розповідає член ініціативної групи мешканців, що протистоять забудовнику в Святошинському провулку, Артем Зігура. — Це вже хоч якийсь  прогрес, адже в березні нас навіть слухати не хотіли. Перемовини від міськдержадміністрації вів заступник голови Олександр Спасибко. Ми все зняли на камеру й виклали на нашому каналі «Святошинська, 2» на YouTube. Поки що результат нульової. Це тільки перший раунд. «Київміськбуд» знову пропонував: хочете дитсадок, він буде на першому поверсі новобудови. Хочете паркінг? Він буде, щоправда, для мешканців нового будинку. Хочете автодорогу? Але ж вона впреться в елітну школу, яка тут поруч! Забудовник стверджує, що розвиватиме мікрорайон, після того як зведе споруду і замовить детальний план території. У нас склалося враження, що вони не знають містобудівної ситуації в окрузі. А про те, що вони своєю новобудовою перевищать норми густоти населення, узагалі ніхто не думає. Як і про те, що будувати збираються на місці зі складною гідрологічною ситуацією, де раніше було озеро.


— Нині на будівельному майданчику тиша. Маємо тимчасове перемир’я, найманці залишили майданчик після команди від забудовника. Ми знаємо, що це члени одного зі спортивних клубів з невеликого міста Київської області й колишні міліціонери, яких найняли протистояти мешканцям, — розповідає Артем Зігура. — Ми цілодобово чергуємо по всьому периметру, нам допомагають друзі. На майданчику немає ознак підготовки до будівництва, немає котловану, не ведуться інші земляні роботи. Є дві обладнані лінії оборони з бетонних блоків, колючого дроту й щось схоже на окопи. Нам це здалося укріпрайоном.