Робота над проектом закону про Державний бюджет України на наступний рік є ключовою для парламенту — на цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій минулої п’ятниці в інтерв’ю телеканалу «РАДА».

 


«Тому, виступаючи на відкритті сесії, я звернувся до уряду з тим, аби обговорення бюджету відбувалося в режимі максимальної комунікації з комітетами, депутатами, і щоб проект бюджету був вчасно внесений на розгляд до Верховної Ради України», — сказав А. Парубій. Голова парламенту зазначив, що «є постійна комунікація з урядом». «Обговорюється проблематика, яка стоїть перед нами, і я вірю і сподіваюсь, що бюджетний процес нинішньої осені пройде успішно», — сказав А. Парубій.

 

При цьому він звернув увагу на той факт, що «з початку політичного сезону Верховна Рада України продемонструвала велику здатність до прийняття рішень». За словами А. Парубія, «це було результатом того, що ми змогли наперед погодити сам спосіб розгляду питань: досягнуто згоди розглядати питання блоками, аби була логіка прийняття рішень і професійна дискусія». «Серед перших розглядався блок питань з правоохоронної діяльності, гуманізація Кримінального кодексу, закони з дерегуляції, які необхідні для того, щоб зменшити корупцію і полегшити життя для середнього бізнесу. Також розглянуто закони з децентралізації, які вкрай необхідні для розвитку і створення об’єднаних громад», — констатував А. Парубій.


Голова Верховної Ради спрогнозував, що наступного пленарного тижня розглядатиметься блок законопроектів з аграрних питань, блок з ІTтехнологій, з яких необхідно прийняти законодавчі рекомендації. «Ми і надалі так готуватимемо нашу роботу», — сказав він. Водночас глава парламенту зауважив, що дискусій парламент не уникне: «Верховна Рада України є тим органом, у якому завжди сходяться ключові дискусії, які є у суспільстві».


Щодо ситуації на Донбасі й можливого розвитку подій на цих територіях, А. Парубій зазначив, що «найближчі місяць-два будуть одними з найкритичніших в агресії Росії щодо України, бо міжнародний аспект є на сьогодні невизначений у багатьох моментах». Він нагадав, що у США президентські вибори, багато проблемних речей відбувається у Європейському Союзі, й усі наші аналітики стверджують, що якщо Путін захоче активізувати бойові дії на сході України, зробити їх більш агресивними — це може відбутися у вересні-жовтні. «Тому, — сказав він, — роботу парламенту необхідно розглядати і під цим кутом зору, і, відповідно, робити все можливе для підвищення обороноздатності країни. Тут є два аспекти: законодавча база для реформування нашої армії, її матеріальне забезпечення. Тому пріоритетним завданням формування бюджету є питання оборони і безпеки».


Голова Верховної Ради також заявив, що «присутність на території Криму російських окупаційних військ — явище тимчасове, і жодних демократичних процедур там відбуватися не може». Він повідомив, що Верховна Рада України звернулася до керівників міжнародних організацій, європейських держав, «аби вибори там не були визнані, і щоб міжнародні спостерігачі не приїжджали на окуповані території».

 


Нинішнього тижня Голова Верховної Ради України Андрій Парубій візьме участь у Конференції Голів Парламентів Ради Європи у Страсбурзі. А. Парубій повідомив, що має намір зустрітися з керівниками парламентів Польщі і країн Балтії, щоб «обговорити форми співробітництва і вироблення спільної заяви щодо нашого минулого». «Це один з тих напрямків, який потребує великої уваги, бо захист безпеки України формується і в Україні, і спільно з міжнародними партнерами», — зазначив Голова парламенту.

 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

 


«Верховна Рада продемонструвала ефективність і, попри бурхливу дискусію, зал об’єднувався навколо тих законів, і ми виходили на рішення, які є кардинальними для тієї чи іншої галузі».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.