21 вересня Петро Порошенко виступить на Генеральній асамблеї ООН. Про це йдеться у повідомленні головного департаменту забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації Президента України.


Окрім того, під час перебування Петра Порошенка у Нью-Йорку на полях Генасамблеї мають відбутися двосторонні зустрічі глави Української держави зі світовими лідерами. Зокрема, очільник українського МЗС Павло Клімкін в ефірі телеканалу «Інтер» повідомив, що плануються перемовини Президента України із Президентом США Бараком Обамою. «Я думаю, обов’язково коротка зустріч буде», — сказав Клімкін, нагадавши, що Обама присвятив особливу увагу темі ситуації в Україні на саміті G20.

 

Сьогодні у Нью-Йорку відкривається 71-ша сесія Генеральної асамблеї ООН (вона триватиме до 26 вересня) і офіційно завершить роботу 70-та сесія Генасамблеї. Її голова данець Могенс Люккетофт передасть естафету дипломату з Фіджі Пітеру Томсону. До того ж в ООН тривають вибори нового генерального секретаря організації. На даний час на посаду претендують 10 кандидатів. Термін чинного генсека Пан Гі Муна спливає 31 грудня 2016 року. Новому керівництву доведеться справлятися із багатьма викликами сьогодення: переміщення великих груп біженців та мігрантів, координація зусиль у наданні гуманітарної допомоги, ядерна безпека тощо.


Уже найближчим часом мають відбутися два засідання Ради Безпеки. «І для нас це дуже важливо, — повідомив П. Клімкін, — оскільки одне буде присвячено Близькому Сходу та Сирії, а інше — авіаційній безпеці, напередодні якого ми очікуємо на остаточний звіт щодо малайзійського «Боїнга» — це дуже важливо».