Дискусії на Економічному форумі в польській Криниці-Здруй дали підстави для роздумів щодо майбутнього українських мігрантів-заробітчан, потік яких останніми роками до сусідньої Польщі значно зріс.


Вартими уваги є висловлювання віце-прем’єра польського уряду Матеуша Моравецького, на якого правляча партія покладає головні надії у питаннях розробки та реалізації концепції економічного прориву країни.

Представляючи основні положення «Стратегії відповідального розвитку», польський урядовець задекларував підтримку для працевлаштування громадян України, які мають заповнити прогалини на польському ринку праці, де, за найбільш оптимістичними прогнозами В. Моравецького, до 2020 року постане потреба в 750 тисячах працівників. А за песимістичними — можливо, додатково доведеться затребувати ще 500—600 осіб.


Оскільки капіталу Польща «мала й має замало» та «не може базувати розвиток своєї економіки на капіталомісткості», йдеться у концепції В. Моравецького, Варшава «повинна здійснити інтенсивні заходи» задля поповнення цього дефіциту шляхом «притягнення до Польщі» мільйона—двох українських громадян.


«Старатимуся зробити так, щоб відбулося приязне запрошення кількох сотень тисяч українських працівників», — пообіцяв віце-прем’єр, додавши при цьому, що міністерствами розвитку, внутрішніх справ і адміністрації, сім’ї спільно ведеться розробка відповідного документа, який би, з одного боку, відповідав вимогам директиви Європейського Союзу (котра, нагадаємо, вимагає від Варшави обмежити кількість українських заробітчан), натомість, з другого — підтримав процес адаптації українців.


На думку М. Моравецького, успішна реалізація його міграційної концепції принесе користь також нашій державі: «Хоч би яка погана була ситуація в Україні нині, запрошення до Польщі мільйона—двох українських громадян, через 4—6—8 років може стати величезним імпульсом для самої України», адже «частина українців, котрі приїдуть до Польщі, створять тут сім’ї і залишаться (на постійне проживання), але значна частина повернеться на Батьківщину».


За даними поінформованих джерел, в уряді триває дискусія: діяти за концепцією Моравецького чи, керуючись модним і популярним (у контексті «міграційної кризи в ЄС») гаслом «відмежування від чужинців», виконати «обмежувальну» вимогу ЄС, яка, будучи вигідною для кількох провідних країн ЄС, у перспективі ослабить польську економіку.


Тим часом Союз підприємців і роботодавців Польщі оприлюднив у Криниці «третій шлях» — легалізувати всіх (близько мільйона) працюючих нині у у країні «гастарбайтерів» — українців, білорусів і в’єтнамців, не намагаючись перетворити їх на «нових поляків».

 

Криниця-Здруй — Варшава.