У суботу в США згадували загиблих унаслідок найбільшого за всю історію терористичного нападу, що стався 15 років тому, 11 вересня 2001 року, в Нью-Йорку.


Виступаючи на меморіальній церемонії біля будівлі Пентагону (поблизу Вашингтона), що також стала одним з об’єктів атаки, Президент США Барак Обама заявив, що країна ніколи не забуде загиблих, і закликав американців не дати ворогам роз’єднати їх.


На церемонії, що відбулася в Національному меморіалі-музеї 11 вересня у Нью-Йорку, на місці веж-близнюків Всесвітнього торговельного центру, були присутні кандидати в президенти від Республіканської та Демократичної партій — Дональд Трамп і Гілларі Клінтон.


О 8.46 ранку за місцевим часом в Нью-Йорку пройшла хвилина мовчання в пам’ять про загиблих. А їхні родичі зачитали імена близько 3 тисяч жертв нападу.


Достеменно встановлено, що серед жертв теракту є дванадцять осіб українського походження. Цього року «Голос Америки» розповів про офіцера портової поліції, парамедика Івана (Джона) Скалу, який разом з іншими копами прибув 11 вересня до південної вежі і загинув, намагаючись врятувати людей з вогняної пастки.


Пам’ять жертв терактів у США вшанували цими днями й у світі, в тому числі в Україні. Зокрема, Президент Петро Порошенко написав на своїй сторінці у Твіттер: «Ми пам’ятаємо».

 

Нью-Йорк. Родичі жертв на церемонії, присвяченій 15-м роковинам терористичної атаки, в Національному меморіалі-музеї 11 вересня.

 


Фото Xіnhua/Укрінформ.