Минулого тижня в Анкарі на зустрічі з губернаторами провінцій президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про проведення масштабної силової операції проти бойовиків Робітничої партії Курдистану (РПК). 


За його словами, вона триватиме до повного викоренення тероризму. «Для нас немає різниці між РПК і FETO/PDY, між ИДІЛ і DHKP-C. Усі вони є ворогами нашої країни, нації, прапора, батьківщини й держави. В цьому ми ще більше переконалися після 15 липня. Тому ми маємо рішучий намір викоренити їх. Я сам особисто продовжуватиму цю боротьбу до викоренення останнього з них... Допоки? Цього казати не треба, в нас є свої плани. Вони полягають у забезпеченні безпеки наших кордонів. Ми не можемо погодитися із зусиллями зі створення терористами свого коридору. Було проведено й проводитимуть дипломатичні переговори, але, з другого боку, ми перекриємо всі коридори терористам».


Він сказав, що Туреччина аж ніяк не зазіхає на територію Сирії. Як повідомило телебачення TRT Turk, говорячи про операцію «Щит Євфрату», президент Ердоган наголосив:

«Так, згідно з міжнародним правом, не можна вводити війська, якщо вас про це не попросив уряд цієї країни. Ну, перепрошую, ми прислухаємося до заклику народу, який є справжнім хазяїном Сирії. Керівництво цієї країни дуже жорстоке. Невже ми повинні запитувати дозволу в убивці, котрий знищив 600 тисяч людей? Несподіване, швидке й успішне проведення Туреччиною операції у Сирії змінило погляд міжнародної спільноти на регіон. Відтепер у регіоні неможливо буде реалізувати жоден сценарій, у якому не буде Туреччини чи її згоди на це».


Турецька газета Daіly Sabah повідомила, що після повного визволення від екстремістів «Ісламської держави» сирійського міста Джараблус Туреччина готова забезпечити електрикою і водою його жителів. Цим буде відновлено нормальне життя. Як повідомив виданню міністр енергетики й природних ресурсів Туреччини Берат Альбайрак, місцева електрична компанія уже веде роботи з прокладення кабелю від Джараблуса до турецького міста Каркамиш, звідки й надходитиме електроенергія до сирійського міста. «Ми забезпечимо Джараблус електрикою на свято Курбан байрам. Зараз сотні сирійських біженців уже повертаються у свої будинки у визволених районах, поблизу турецько-сирійського кордону, тому постачання їм електрики — важливий крок у налагодженні звичайного ритму життя колишніх біженців», — заявив міністр.


Перша група сирійців із 250 осіб, які втекли до Туреччини від громадянської війни в Сирії, 7 вересня перейшла через контрольно-пропускний пункт Каркамиш, який залишався закритим з 17 січня 2014 року. Серед тих, хто повернувся, є і діти, котрі народилися в Туреччині. Вони вперше побачать свою вільну батьківщину.


«Триває робота з відбудови інфраструктури міста. Через КПП здійснюватиметься доставка гуманітарної допомоги та необхідних будівельних матеріалів. Триває робота з подачі електрики до Джераблуса. Дуже скоро тут будуть і вода, і електрика. Найближчим часом тут діятиме й польовий госпіталь», — сказав заступник губернатора Газіантепа Нурсал Чакироглу, відповідальний за гуманітарну допомогу Сирії.


Можна по-різному ставиться до операції «Щит Євфрату», але те, що турецька армія допомогла Вільній сірійській армії визволити прикордонні райони від екстремістів ІД, — неспростовний факт. При цьому операція проводиться без убивства мирного населення і руйнування інфраструктури, як це робили російські військові, котрі бомбили все підряд. За задумом влади Туреччини очищення територій до Євфрату дозволить біженцям повернутися до Сирії і не продовжувати свій похід у благополучну Європу. Вдома все-таки краще. Але поки що не відома реакція президента Сирії Башара Асада на повернення в країну людей, яких він не зміг захистити від екстремістів «Ісламської держави» і які з відомих причин не палають особливою любов’ю до нього. Раніше він рішуче розправлявся зі своїми опонентами, але зараз за їхньою спиною стоїть Туреччина, і, як заявив Реджеп Ердоган, будь-який сценарій без участі Анкари приречений на провал. На це повинна зважати й Москва, мета якої була зрозуміла: залити біженською хвилею Туреччину й країни Європейського Союзу.


Так, створити напругу на Балканах, у Європі Путіну вдалося. Удалося втримати на своїх багнетах і режим Асада. Але чи надовго? Адже його політику стосовно України, Сирії та тримання в напрузі й страху європейців багато хто уже розкусив. Про що свідчить і продовження санкцій проти РФ. Але прийшов час посилити їх, щоб примусити агресора до миру й порядного ставлення до сусідів по невеликому континенту, частину якого Путін продовжує вважати своєю імперією і прагне диктувати, як людям жити, працювати, ростити дітей...


Повертаючись до заяви Ердогана про повне викорінення тероризму, не слід забувати, що й на Донбасі діє одне з найбільших терористичних формувань сепаратистів. Без підтримки Путіна і його регулярної армії вони не протрималися б на тероризованих ними територіях України й тижня. Але невдовзі і в ЄС повинні зрозуміти, що повне викорінювання тероризму на континенті — спільне завдання усіх європейців. І поки Путін убиває українців на Донбасі та вручає за це нагороди військовослужбовцям регулярної армії, поки він тримає в напрузі своїми нескінченними навчаннями і перевірками боєздатності армії не тільки поляків, естонців, латишів і литовців, а й усіх європейців, заспокоюватися та піддаватися на його миротворчі промови зарано.