За останню добу (станом на 12.09) зафіксовано 37 ворожих обстрілів. Найгарячіше було на маріупольському напрямку. Поблизу Водяного терористи відкрили вогонь зі 122-мм артилерії, крім того,  по захисниках Широкиного застосували міномети калібру 82 мм. На луганському напрямку зафіксовано дев’ять порушень «режиму тиші». Окупанти вели вогонь з БМП, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї по Новоолександрівці. На Донецькому — лупили з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї по Авдіївці.

 

Що нині відбувається на фронті, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації маріупольський напрямок): «Ситуація складна. Активізувалися ворожі снайпери. І це вже сигнал, оскільки, як правило, під їх прикриттям орки йдуть у наступ. Фактично режим тиші протримався 2 дні. А вже 3 вересня бойовики почали лупити 120-міліметровим самохідним мінометом «Нона». Зараз регулярно прилітають до нас і 152-мм снаряди. Сьогодні зранку десь півгодини обстрілювали нас зі стрілецької зброї. Так вони провокують нас. Наша розвідка доповідає, що РФ нині проводить ротацію. Проблем у них там вдосталь, адже бійці одного з полків так званої «ДНР» масово дезертирують. Кадрові російські військові відмовляються воювати на нашій землі. Нині укріплюємо позиції і готуємося до найгіршого...».


Бойовики збільшують кількість обстрілів наших позицій і при цьому використовують важке озброєння. Про це заявив ЗМІ керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК) генерал-майор Борис Кременецький. «Якщо 2 вересня терористи випустили одну 120-мм міну вбік позицій ЗСУ, то вже 5 вересня — 37 мін калібром 120 мм і 52 міни калібром 82 мм. Загалом у першій декаді вересня зафіксовано 214 обстріли з боку бойовиків, 30 з них — із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Терористи випустили убік українських військових 410 боєприпасів», — повідомив він.


Особливе занепокоєння української сторони СЦКК викликав обстріл Широкиного 11 вересня — бойовики «ДНР» вперше з початку нового перемир’я використали 122-мм артилерійські системи, випустивши 12 артилерійських снарядів. Крім цього, впродовж дня терористи випустили 78 мін калібром 120 мм та 14 мін калібром 82 мм. Також бойовики суттєво активізували використання безпілотників.