Про це екс-президент України заявив на зустрічі зі студентами Чернігівського технологічного університету. Леонід Кучма приїхав до них для вручення іменних стипендій.

 

«Я міг би сказати, що ми ось швидко вже... і видно світло в кінці тунелю, що скоро закінчиться війна, але його поки не видно... Ситуація дуже складна, небезнадійна», — сказав Кучма.
«Зараз Росія перший пункт про припинення бойових дій відкидає і каже: давайте, особливий статус приймайте... Якщо там війна йде, який особливий статус? Давайте трошки почекаємо, переговори наші радості не додають, але ми рухаємося все ж», — сказав представник України у тристоронній переговорній групі в Мінську.
Кучма нагадав, що він підписав Мінські угоди про врегулювання ситуації на Донбасі, й «там чітко розписано, що треба робити: припинити воєнні дії, відвести всі важкі озброєння, під егідою ОБСЄ провести верифікацію цього озброєння, вивести військові формування з території України, а далі вже політична реформа — вибори».
«За цей час, практично, військові дії не зупинялися. Чи можна в цій ситуації провести вибори на фактично окупованій території? Там 46 тисяч військ. Там важкої техніки більше навіть, починаючи з танків, ніж в українській армії — понад 500 танків, і «гради», і «оси» — чого там тільки немає. Росія відпрацювала нове озброєння... і, з точки зору утилізації, відправляє на цю територію скільки завгодно зарядів і стріляє по ЗСУ. Так, чи можна провести (вибори, — Gazeta.ua), щоб вони по закону відповідали вимогам ОБСЄ? Хто зі спостерігачів туди поїде? Яку там можна вести агітацію?» — пояснив Кучма.
З приводу вимоги Росії щодо особливого статусу Донбасу, Кучма сказав: «Вибачте, цього ніколи не буде». «Там є одне бажання — за будь-яку ціну провести вибори і скинути цю територію Україні», — пояснив він.
Л. Кучма зазначив, що Росії Донбас з існуючими проблемами не потрібен. «Донбас їй потрібен для того, щоб розхитувати ситуацію в Україні. Вони цього і хочуть», — сказав він.
Леонід Кучма переконаний, що вирішення проблеми з Донбасом повністю залежить від «однієї країни», але при цьому подякував федеральному канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, «без якої не було б переговорів».

Чернігів.