Минулого тижня стартував новий політичний сезон. Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив п’яту сесію восьмого скликання, а Президент України Петро Порошенко виступив перед парламентом з щорічною промовою. Глава держави висловив багато об’єднуючих речей, які стосувалися територіальної цілісності, української церкви тощо. Крім того, Президент розставив крапки над «і» у питанні виборів на Донбасі. Це було послання не лише до народних депутатів, а й до громадян. Зокрема, також йшлося про передумови соціально-економічної кризи. Це те, чого не вистачає почути від самих політиків.

 

У посланні Петра Порошенка викладений реалістичний підхід, захмарних обіцянок немає. «Речі, які говорив Президент, є адекватними і відповідають сьогоденню. Глава держави продемонстрував впевненість у внутрішній і зовнішній ситуації», — сказав політичний експерт Тарас Чорновіл. А найголовніший акцент Президент зробив на тому, що треба більше покладатися на власні сили, а не на допомогу наших партнерів. Навряд чи це свідчить про недопрацювання української дипломатії. Скоріше це свідома зміна риторики, оскільки ми швидко зростаємо, змінюється розуміння ролі України у вирішенні власних проблем. Захід теж сьогодні перебуває в кризі і не завжди адекватно реагує на агресивну дипломатію Росії. Тому дуже важливо, що Президент правильно розставив акценти, зокрема, згадав про посилення обороноздатності і дипломатичного фронту. Адже Росія — непередбачувана держава. І не випадково на саміті G20, де насамперед розв’язували глобальні економічні проблеми, обговорювали і дії Росії. А питання України порушувати лише в кулуарах. Але воно не стало менш важливим як для нашої держави, так і для країн, залучених у врегулювання конфлікту на Донбасі. «Дії Росії жорстко засудили США. Інші країни також робили попередження РФ. У цьому контексті згадували і про Україну.

Які це матиме наслідки, важко сказати. Тож результати зустрічі країн великої двадцятки для України можна назвати нейтральними, але з позитивним аспектом», — вважає Тарас Чорновіл.


Але не треба забувати — у Франції і Німеччині в наступному році відбудуться вибори. У Володимира Путіна в цих країнах є своє лобі. Тому не виключено, що найближчим часом може відбутися посилення тиску на Україну, уряди Франції і Німеччини, активізується інформаційна війна тощо. Можна припустити, одним із таких прикладів є підпал телеканалу «Інтер». Щоб показати світовим ЗМІ проблему зі свободою слова в Україні. Цю ситуацію треба вирішувати цивілізованим шляхом — Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має позбавити канал ліцензії. Звичайно, на це має бути політична воля. На думку Тараса Чорновіла, зробити це буде непросто, оскільки до цього каналу в світі прикована велика увага. Це значить, що вплинути на ситуацію, виправити державну політику, зобов’язати, примусити, дотиснути або відсторонити від ефіру — неможливо. Втрачена нагода для серйозного розслідування.


А тим часом Комітет Європейського Союзу з питань громадських свобод, юстиції та внутрішніх справ позитивно оцінив звіт про лібералізацію візового режиму з Україною. Наша країна всі критерії виконала. Тому нині дуже важливо, щоб ефективно працював парламент, не конфліктували між собою правоохоронні органи, була політична стабільність. Тоді можна очікувати на позитивне рішення Європарламенту. Але політолог припускає, що це рішення можуть відтермінувати до розв’язання якихось проблем або у нас, або в них. Мова може йти максимум про кілька місяців, адже на більше такі речі відкладати буде некоректно з їхнього боку.